Otters in beeld
Onze wildcamera's leveren regelmatig leuke beelden op van otters. Bekijk dit fimpje dat we gemaakt hebben in de buurt van Zeewolde. Ook elders in het land worden leuke filmpjes van otters gemaakt. Bekijk ze via deze link. De otter heeft ook een prominente rol gehad bij Omroep Flevoland.
Vrijwilligers in actie voor de otter
Veilige otterroutes
Als je aan een otter denkt, denk je aan water. Dat klopt, de otter is voor zijn voedselvoorziening afhankelijk van water. Maar voor verplaatsen over grotere afstanden, op zoek naar een partner of een geschikt leefgebied, kan een otter per nacht wel 20 km lopend afleggen langs vaarten en tochten. Bruggen en duikers vormen op zijn weg door het Flevolandse landschap gevaarlijke obstakels. Kan hij er niet via een richel onderdoor, dan steekt de otter de weg over. Met alle risico’s van dien. Op de plek waar wegen en waterwegen elkaar kruisen ontstaat de grootste kans dat otters overreden worden. Zo'n kruising bestaat in Flevoland vaak uit een betonnen duiker met een ruime hoeveelheid lucht tussen het wateroppervlak en het plafond van de duiker. Door het aanbrengen van loopplanken in de duiker kan de otter niet alleen zwemmend onder de weg door, maar ook lopend. In het verleden zijn veel duikers in Flevoland al voorzien van loopplanken, maar een deel ervan is rot. Ze moeten nodig vervangen worden.
Een dertigtal vrijwilligers (de otterspotters) zoekt in de winterperiode al naar spraints (otterkeutels) aan de oevers. En dan? Leuk zo’n keutel, maar die zegt niet veel over bv. de richting waarin de otter is gelopen. Een wildcamera kan veel meer informatie verschaffen.
Het combineren van de waarnemingen geeft een beeld waar de otters lopen en dus ook waar de knelpunten zijn.
Op die punten kunnen we maatregelen nemen. We vervangen verrotte loopplanken onder duikers en bruggen. Een klus die we samen met vrijwilligers uit kunnen voeren. Ons werk is ook een breekijzer om beheerders wakker te schudden. Door zelf een deel van de planken te vervangen kunnen we aan de beheerders laten zien dat ook zij in actie moeten komen voor de otter.
Seizoen 2019/2020
Al valt het tot nu toe dit jaar gelukkig erg mee met het aantal otters dat verongelukt door het verkeer, elk verkeersslachtoffer is er één teveel. We kunnen nog niet tevreden achterover leunen, nog niet alle onderdoorgangen van wegen in Flevoland zijn ottervriendelijk.
Blij zijn we dan ook dat voor de aanleg van de Anthony Fokkerweg er meteen duikers zijn geplaatst met betonnen otterplanken erin. Ook bij de aanleg van de nieuwe afslag van de A6 naar het vliegveld is voorzien in een duiker met ingebouwde otterplanken. En bij de Godendreef is een nieuwe kruising gemaakt waar de otter veilig de weg kan kruisen. Goed te zien dat de otter bij de aanleg van bruggen en duikers al aandacht krijgt: dat scheelt een hoop moeite op een later tijdstip.
Zelf zijn we verder gegaan op de ingeslagen weg: nieuwe otterplanken aanleggen zoals bij de Ruttensetocht bij Rutten en de Palentocht bij Schokland. Extra leuk blijft dat we binnen enkele weken vaak al spraints van otters vinden op de net aangelegde otterplanken: ze worden dus echt en snel gebruikt. En natuurlijk blijven we de kansen benutten die we in het veld zien om de kans op verkeersslachtoffers te verkleinen.
De onderdoorgang (Redetocht) aan de Schokkerringweg kon (mede) tot stand komen dankzij een bijdrage van Berry van Elst. Bij zijn afscheid bij de gemeente Lelystad heeft hij de giften gedoneerd aan deze otterverbinding, een geweldige initiatief.
Voor de aanleg van otterplanken kunnen we de hulp gebruiken van handige vrijwilligers. Lijkt het je wat om te helpen, meld je dan aan bij Jan Nagel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Otterholts
Bijna zes jaar geleden legden wij de eerste otterholt van Nederland aan:
een kunstmatige schuilplaats voor de otter. Een door de mens aangelegde burcht, waar de otter niet alleen kan schuilen maar ook jongen kan werpen. Otters trekken vaak langs waterwegen.
In één van de otterholts in Flevoland is een cameraval geplaatst. Zodra er een otter in de schuilplaats komt, wordt er een filmpje opgenomen. Pas na twee jaar waren daar een paar maanden geleden de eerste otters op de beelden te zien.
Rapportage Vroege Vogels over succes van otterholts.