Landschapsbeheer Flevoland

Vrijwilligers


Als bewoner moet je bij het na-isoleren van de woning rekening houden met huismussen, gierzwaluwen en/of vleermuizen. Landschapsbeheer kan u advies op maat geven.

Hoe meldt u zich aan?

U kunt zich via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden bij Landschapsbeheer Flevoland.

Wat kan Landschapsbeheer Flevoland voor u doen:

Landschapsbeheer neemt contact met u op om bij u langs te komen. U krijgt advies op maat over het plaatsen van voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en/of vleermuizen. Landschapsbeheer plaatst in overleg met u kasten voor genoemde soorten of u plaatst in overleg de kasten zelf. Het bezoek en de adviezen van Landschapsbeheer zijn gratis. De eigen bijdrage voor de kasten bedraagt 20 euro per voorziening met een maximum van 50 euro.

Geen onderzoek, wel voorwaarden
In principe is het verplicht om een natuuronderzoek uit te laten voeren voor u uw huis isoleert. Dit is voor particuliere woningbezitters echter niet op te brengen. Provincie Flevoland is daarom met dit project gestart om particulieren verder te helpen. Inzet van de provincie is hierbij om de huidige populaties vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen in Flevoland te behouden. Bewoners kunnen op de volgende voorwaarden meedoen aan het project:

- Uw huis is gebouwd voor 1995

- U houdt rekening met de kwetsbare periode van soorten. De na-isolatie van een dak vindt plaats tussen 1 augustus en 1 april.

- De na-isolatie van een spouw vindt plaats tussen 15 juli en 1 mei.

- U plaatst vervangende verblijfplaatsen voor genoemde soorten of laat Landschapsbeheer Flevoland deze plaatsen.

Achtergrond

Sinds afgelopen winter is iedereen zich bewust dat de stookkosten flink kunnen oplopen en dat het verduurzamen van een huis dus financieel interessant is. Ook de overheid ziet dit belang en probeert burgers te stimuleren om na te isoleren. Al met al neemt het aantal mensen dat hun spouw en/of dak gaat isoleren snel toe. Voor het milieu en de portemonnee goed, voor vleermuizen, mussen en gierzwaluwen een bedreiging want deze soorten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van een verblijfplaats in woningen.

Uit onderzoek blijkt dat in Lelystad 10% van alle huizen wordt gebruikt door vleermuizen. In verreweg de meeste gevallen zitten de dieren dan in de spouwmuur. Deze huisgenoten zijn beschermd onder de Wet Natuurbescherming, het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij de na-isolatie van uw huis.

Vleermuizen: minder eng dan ze klinken
Een vleermuis in uw huis klinkt misschien enger dan het is. Het kan zelfs positief zijn: vleermuizen eten in de zomer de muggen rondom uw huis op. Van vleermuizen in je spouw heeft u over het algemeen geen last en ze kunnen via de spouw niet in het huis komen. Op dit moment maken de vleermuizen vaak al gebruik van een spouw zonder dat bewoners dit merken. Ook een vleermuis in uw huis is geen reden tot paniek, hierover leest u meer in ons artikel: Vleermuis In Huis? Geen Paniek!