Landschapsbeheer Flevoland

Werkvelden Ruimte voor natuur

Veel mensen vinden het leuk om te weten welke dieren in hun tuin zitten. Een groot deel van het stadsoppervlak bestaat uit tuinen. Door te onderzoeken wat daarin allemaal rondscharrelt, ontstaat een goed beeld welke (zoog)dieren er bijvoorbeeld in de stad leven. Zo’n onderzoek naar het gebruik van tuinen door met name vos en andere roofdieren was afgelopen jaren een succes in Lelystad. Reden voor Landschapsbeheer Flevoland om dit project uit te breiden naar Almere. 

Met behulp van wildcamera’s is dit onderzoek tegenwoordig makkelijk uit te voeren. Almeerders konden aangeven mee te willen doen met hun tuin. Eén of twee weken wordt er dan door Landschapsbeheer een wildcamera geplaatst in de tuin, waarna de beelden worden uitgelezen. Waarnemingen van zoogdieren worden per tuin genoteerd in www.waarneming.nl, zodat deze data bij kunnen dragen aan het in kaart brengen van bijzondere natuur in Almere. Op verzoek van de Gemeente Almere streven we naar een spreiding van de camera’s over heel Almere.

In Lelystad

In de periode maart-december 2016 hebben in tuinen in Lelystad een week lang wildcamera’s gehangen. Camera’s die reageren op bewegingen en dan 30 seconden filmopnames maken. Daarmee is een beeld te krijgen welke diersoorten er in een tuin aanwezig zijn en in het bijzonder ’s nachts.

Egel echte tuinsoort
De egel blijkt een trouwe gast te zijn aan tuinen. In bijna een kwart van alle tuinen is de soort waargenomen. Omdat een deel van de onderzoeksperiode  in de winterslaapperiode valt, is het dus aannemelijk dat dit percentage in het echt groter is. De egel is dus een echte tuinsoort!

Vos bezoekt tuinen aan rand van de stad
In een van de vijf tuinen is de vos gespot. Het illustreert dat de soort veel meer in de tuinen voorkomt dan menigeen vermoedt. Dat de vos vooral aan de randen van de stad de tuinen bezoekt wordt geïllustreerd aan de hand van kaart.

Lelystad bunzingrijk
De bunzing komt in bijna een op de zes tuinen voor. Met name tuinen die in het bezit zijn van een vijver waar de bunzing prooien als bruine kikker kan scoren, zijn populair. Lelystad is daarmee een van de bunzingrijkere gebieden van Nederland. De combinatie bosopstanden, water, tuinen is voor de bunzing gunstig. Voldoende dekking en voedsel (vogels en amfibieën) om het jaarrond goed te kunnen overleven.

De overige soorten zijn min of meer toevallig. Een camera die de watergang achter de tuin in beeld had, nam een daar  toevallige langs zwemmende muskusrat op. In de tuin met een konijn waren wel meerdere dieren aanwezig. Met de wildcamera’s is echter lastig te bepalen hoeveel dieren daadwerkelijk aanwezig zijn. 
filmpjes

 

Ook benieuwd naar wat er in uw tuin rondscharrelt? En woont u in Almere? Geef u dan snel op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..