Landschapsbeheer Flevoland

Ons werk Landschap en boerenerven

De afgelopen zomer was weer extreem droog. Dit heeft allerlei gevolgen voor mensen, dieren en ook planten. Tijdens zo’n droge periode ondergaan bomen en struiken een echte stresstest en wordt er veel gevraagd van het overlevingsvermogen. Dan blijkt dat niet alle aangeplante bomen en struiken daar even goed in zijn.

Gelukkig zijn er genoeg sterke bomen en stuiken te vinden die goed tegen een stootje kunnen. Dit zijn de bomen en struiken die van nature in Nederland groeien. Echte wilde bomen en struiken waarvan het genetische materiaal ook uit Nederland komt. Dit heet autochtoon plantgoed met veel genetische variatie in. En juist die genetische variatie maakt het mogelijk dat deze autochtone bomen en struiken beter kunnen reageren op klimaatverandering. Dat maakt dat ze sterk zijn.

Particulieren

Voor een particulier is het moeilijk om aan autochtoon plantmateriaal te komen. Jammer, want veel mensen willen in hun eigen tuin graag een (kleinschalige) bijdrage aan de biodiversiteit leveren middels duurzame beplantingen die bestand zijn tegen klimaatverandering. Daarom geeft Landschapsbeheer in samenwerking met Plantjetuin uit Biddinghuizen particulieren de gelegenheid om dit najaar enkele wilde struiken voor hun tuin aan te schaffen.

Hoe bestellen?

Het warme najaar zorgt er op dit moment voor dat het “oogsten” van plantmateriaal nog even op zich laat wachten. Autochtoon plantgoed wordt geleverd met een zogenoemde kale wortel. Dit betekent dat het plantgoed erg gevoelig is voor uitdroging. Om deze reden vragen wij nog even uw geduld voor het bestellen van struiken. Zo gauw het oogsten van plantmateriaal van start gaat (de verwachting is in de loop van november) kunt u op deze pagina meer lezen over beschikbare soorten en het bestellen ervan. Wel kunt u nu al aangeven dat u interesse heeft om wilde struiken te planten. Stuur daarvoor een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.