Landschapsbeheer Flevoland

Ons werk Landschap en boerenerven

In mei 2000 startte de campagne ‘Bomen voor Koeien’, op initiatief van Stichting wAarde, LandschappenNL en Vroege Vogels. Met als doel: een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen en schaduwbomen, maar ook met heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. Er zijn toen ruim 100.000 bomen in heel Nederland aangeplant. Tijdens de extreem warme zomers van afgelopen jaren is dit project op verzoek van veel mensen nieuw leven ingeblazen.  

Flevoland
Boeren, hobbyboeren en particulieren in Flevoland kunnen daarom plantgoed aanvragen bij  Landschapsbeheer Flevoland om schaduwplekken voor (pluim)vee in grasland aan te planten. Er gelden wel de volgende regels:

  • Alleen inheemse boom- en struiksoorten (bosplantsoen, autochtoon plantgoed);
  • U heeft ruimte voor 200 stuks bosplantsoen (bijvoorbeeld een haag van ca. 6 x 60 meter);
  • Passend in het landschap;
  • Aanplant in of langs weilanden, zodanig dat de boompjes goede schaduwplekken voor het grazende vee opleveren;
  • Het plantgoed wordt in samenspraak met Landschapsbeheer Flevoland geregeld en afgenomen bij één van de vaste kwekers van Landschapsbeheer;
  • Het plantgoed wordt door de aanvrager geplant  (uiterlijk 1 april 2021);
  • Er wordt een verklaring door deelnemer getekend dat het plantmateriaal minimaal 5 jaar onderhouden wordt.

Heeft u interesse om ‘bomen voor koeien’ te planten, neem dan contact op met Rudy Brummelman via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-27437823.

Als particulier kunt u ook een certificaat kopen waarvoor een boom wordt geplant. Hiervoor kunt u meer informatie vinden op de site van Bomen voor Koeien.