Landschapselementen verhogen biodiversiteit
Landschapselementen leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit van het landelijk gebied. Door de aanwezigheid van landschapselementen ontstaan er belangrijke stepping stones. Samen met de boerenerven zijn deze stepping stones belangrijke groene aders waarlangs planten en dieren zich verder in het gebied kunnen verspreiden. Daarom wil Landschapsbeheer Flevoland de aanleg van (kleine) landschapselementen stimuleren. U kunt voor diverse elementen zoals een hoogstamboomgaard, knotwilgen, bijenstruweel, kruidenrijke graslanden een natuurlijke heg of een vogelbosje subsidie aanvragen.
Hoe kunt u meedoen en wat zijn de voorwaarden?
En u kunt natuurlijk ook met onderstaande tips en de uitgebreide informatie op onze flyers zelf wat doen om de biodiversiteit op uw erf te vergroten.
Welke mogelijkheden zijn er?
Kruidenrijk grasland
- Beslaat een oppervlakte van tenminste 200m2;
- Inzaai van een kruidenrijk grasmengsel met inheemse soorten;
- Subsidiabele leveranciers + zaaimengsels (zie bijlage B voor uitgebreide omschrijving zaaimengsels):
- De Bolderik: 10300 Gr1 Graslandmengsel lichte grond
- De Bolderik: 10400 Gr2 Graslandmengsel zwaardere grond
- De Bolderik: 10500 Gr3 Graslandmengsel vochtig tot natte grond
- Cruydthoeck: G2 Bloemrijk graslandmengsel voor zwaardere gronden
Let op: voorwaarde voor de aanleg van kruidenrijke grasland is dat er een actief en passend beheer wordt toegepast om zodoende een goede ontwikkeling (lees: behoud variatie) van het grasland tot stand te brengen.
Daarnaast wordt er op de websites van de leveranciers ook diverse handvaten gegeven voor het beheer.
Heeft u interesse of vragen? Bel of mail dan met Landschapsbeheer Flevoland: Rudy Brummelman, tel. 0320-294935 / 06-27437823, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..