Landschapsbeheer Flevoland

Ons werk Landschap en boerenerven

kikkerPoelen zijn belangrijk als leefgebied van kikkers, padden, salamanders, libellen en waterplanten.
In de afgelopen jaren zijn er in Flevoland veel poelen aangelegd. Willen ze mooi blijven, hebben ze jaarlijks ze wel wat onderhoud nodig. September en oktober zijn de beste maanden voor het schonen van de poel. Hier kunt u gratis de folder “Poelen in Flevoland – Noodzaak tot onderhoud-“ downloaden.


platbuik 02 largeEen poel is voor veel dieren van belang. Op ondergedoken waterplanten zetten salamanders hun eitjes af. Padden slingeren hun eisnoeren tussen de verticale stengels van riet en waterweegbree. De larven van libellen en waterjuffers kruipen langs deze verticale stengels omhoog. Boven het wateroppervlak kruipen deze prachtig gekleurde libellen en juffers uit hun laatste grauwe larvehuid. Na het oppompen van hun vleugels beginnen ze aan hun kleurrijke laatste fase van hun bestaan. De lege huid blijft aan de stengel zitten.

 

Poel schonen door professionele sloter vroege vogelbos LargeSeptember en oktober; de beste periode om de poel te schonen
Wanneer een poel niet wordt beheerd, zal deze verlanden. Langzaam maar zeker vult de poel zich met riet en waterplanten en op een gegeven moment groeit er zoveel vegetatie dat er geen open water meer zichtbaar is. De variatie in flora en fauna verarmt daardoor. Tijd dus om de poel te schonen. Want wil een poel van betekenis blijven als voortplantingsplaats, dan moet er tenminste 50% open water zijn. September en oktober zijn de beste maanden voor het schonen van de poel. Kleinere poelen zijn met handkracht schoon te maken met een sloothaak, hark en baggerbeugel. Grotere poelen kunnen met een maaikorf geschoond worden bv. in combinatie met het schonen van kavelsloten.

Enquête poelen 

Volgens onze database heeft u in het verleden op uw erf/terrein een poel aangelegd via Landschapsbeheer Flevoland. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en hopen wij dat u veel plezier beleeft aan de poel. Vanzelfsprekend is Landschapsbeheer Flevoland enorm benieuwd naar de ontwikkelingen en functionaliteit van de poel. Heeft de poel zich naar verwachting ontwikkelt en levert deze een bijdrage aan de biodiversiteit? Of staat de poel een groot deel van het jaar droog? Hoe heeft u de poel onderhouden? Is dat goed te doen of valt dat tegen en is de poel dichtgegroeid? Landschapsbeheer brengt dit graag in beeld om u zodoende, indien nodig en gewenst, bij te staan in de vorm van advies. Om hier inzicht in te krijgen is er een enquête opgesteld welke verspreid wordt onder alle deelnemers van het poelenproject vanuit Landschapsbeheer. Onze vraag is of u mee wilt werken aan dit onderzoek door het invullen van deze enquête. De enquête bestaat uit 10 vragen en is hier te vinden: https://nl.surveymonkey.com/r/C9DPCJQ of scan de QR code onderaan de pagina. 

Heeft u vragen of opmerkingen over het onderhoud van uw poel? Neem dan vooral contact op met ons, wij helpen u graag verder. U kunt hiervoor bellen of mailen met Harold Boer via 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij willen u alvast hartelijk danken voor het invullen van de enquête! 

 

qr