Zeisbrigade
Een groep enthousiastelingen, die de afgelopen jaren de cursus ‘maaien met de zeis’ bij Landschapsbeheer Flevoland hebben gevolgd en helemaal de smaak te pakken hebben. Bijna wekelijks trekken ze er vanaf juni op uit om op verzoek in Flevoland te maaien. Iedereen, ervaren of nog onervaren, is welkom om mee te doen met de zeisbrigade. Ook de vrijwilligers in Swifterbant kunnen extra helpende handen gebruiken, gewoon een keertje of elke maand, net wat u uitkomt. Kom daarom eens langs komende maandagmiddag om te kijken of dit werk wat voor u is. Grote kans dat u met een tevreden gevoel weer naar huis gaat.
Landelijke maaidag
Een veld vol maaiers, dat zie je tegenwoordig niet vaak meer. De landelijke maaidag biedt de kans om het oude gevoel van samen een veld maaien weer eens te beleven. Jaarlijks organiseert Landschapsbeheer Flevoland deze dag in juni.
De landelijke maaidag is bedoeld om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. En hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. De deelnemers komen uit het hele land. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. De meeste deelnemers nemen hun eigen zeis mee, voor degenen die geen zeis hebben zijn er enkele zeisen te leen.
De landelijke maaidag is ooit voortgekomen uit de traditie van de Hannekemaaiers. De opa van Henk Hofstee, die jaren de cursus maaien met de zeis heeft gegeven en jurylid is geweest bij het NK Maaien, was een hannekemaaier. Lees zijn herinneringen in dit artikel in Landleven.
NK Maaien met de zeis
Het NK Maaien met de zeis wordt sinds 2 jaar eind augustus tijdens de Boer’n dag in Elspeet georganiseerd. In 2019 is het kampioenschap op zaterdag 31 augustus. Landschapsbeheer Flevoland organiseert dit kampioenschap samen met Gelderland en Overijssel. Veel werk wordt daarvoor ook verricht door een aantal vrijwilligers uit Elspeet.
Onder veel belangstelling van het publiek strijden de teams om de eer én de gouden strekel. Het gaat de meeste deelnemers om de ‘olympische gedachte’, om liefde voor en plezier met het maaien met de zeis uit te stralen. En om te laten zien dat maaien met de zeis iets is van deze tijd. De bladen van de zeis zijn vlijmscherp, tot vlak voor de wedstrijd werden ze vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het zware en hoge gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan.
Neem voor meer informatie en opgeven contact op met Lodewijk van Kemenade, 0320 294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursus

Elk jaar organiseert Landschapsbeheer een cursus maaien met de zeis. Deze cursus van één dag bestaat uit 3 onderdelen: hoe maai ik goed met de zeis, hoe maak ik de zeis scherp (haren van de zeis) en staat de zeis wel goed aan de steel?
Deze basiscursus geeft een goede start om de kunst van het maaien met de zeis te leren.
Werken met de zeis lijkt een fluitje van een cent. Maar wie het eens probeert, weet wel beter. Goed maaien met de zeis is een kunst, maar een kunst die te leren is. Tijdens de cursus is er een mobiele smid aanwezig, die de zeis afstelt op de eigen lichaamslengte zodat je er prettiger mee werkt. Na afloop neem je een goede zeis en goede basistechnieken mee naar huis.
De dag is van 9.30 uur tot ongeveer 15.30 uur. Voor vrijwilligers van Landschapsbeheer is de cursus gratis. Overige belangstellenden betalen € 65,- , exclusief de eventuele aanschaf van een zeis. Deelnemers kunnen via Landschapsbeheer een professionele zeis aanschaffen of een zeis lenen voor de cursusdag. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Vrijwilligers van Landschapsbeheer krijgen voorrang.
Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Landelijke website
Veel informatie over maaien met de zeis vindt u op
hier.