Landschapsbeheer Flevoland

Werkvelden - Dat doen we samen Bestrijding invasieve exoten

Invasieve plantensoorten zijn planten die door mensen (bewust of onbewust) van ver zijn gehaald en die zich vervolgens explosief uitbreiden in de natuur. De planten zijn ontsnapt uit tuinen. In de nieuwe omgeving zijn ziekten, insecten en andere organismen uit het oorspronkelijke verspreidingsgebied die ervoor zorgen dat deze plantensoort  zich niet teveel vermeerdert, niet meegekomen. De  exoten kunnen zich dan onbeperkt verspreiden buiten de tuin en overwoekeren vervolgens de inheemse planten. Hierdoor neemt de natuurlijke variatie en de biodiversiteit af: een ongewenste ontwikkeling.

reuzenspringbalsemienOok de reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop en ambrosia zijn voorbeelden van invasieve exoten die voorkomen in Flevoland.  De verspreiding van vooral reuzenbalsemien kunnen we nog stoppen. Daarom is Landschapsbeheer op zoek naar vrijwilligers die deze planten willen opsporen en  deze planten willen weghalen.

Berenklauwboor

berenklauwboor detail

De  speciale boor die Landschapsbeheer samen met leerlingen van het Technasium Slingerbos/Levant en de gemeente Zeewolde heeft ontwikkeld om de reuzenberenklauw te bestrijden, is een succes. Na een jaar experimenteren, is er nu een kleine serie geproduceerd. Het resultaat is een soort grondboor met een mesje in de koker, dat de wortel door de draaiende beweging van de boor kapot maakt.” 

Landschapsbeheer heeft vijftig berenklauwboren laten maken. De eerste serie van de boor is uitverkocht. Als u een berenklauwboor wilt kopen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij noteren dan uw naam; bij voldoende belangstelling wordt er mogelijk een nieuwe serie geproduceerd.

Instructie gebruik berenklauwboor