Landschapsbeheer Flevoland

Ons werk Samen met vrijwilligers

De eikenprocessierups geeft overlast doordat de rupsen bij bedreiging zogenaamde brandharen wegschieten van het lijf.  Deze brandharen zorgen voor irritatie aan huid en slijmvliezen van mens en dier. De eik is de waardplant van de eikenprocessievlinder.

Er worden in Lelystad op 10 locaties verdeeld over de stad diverse nestkasten opgehangendie gaan bijdragen aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.  . Het zijn nestkasten (link naar tekeningen nestkasten) waar koolmees, pimpelmees, boomklever, boomkruiper, roodborstje en winterkoninkjes in kunnen broeden. Tijdens het broedseizoen voeren de ouders de jonge vogels zeer veel rupsen. Hele nesten van de processierups kunnen op deze manier bestreden worden. Naast het ophangen van de nestkasten gaan we ook inzetten op  het ontwikkelen van meer ondergroei. Want alleen vogelkasten ophangen is niet voldoende. Diversiteit is bij bestrijding het sleutelwoord.

Helpt u mee?
Wij zoeken extra handen en ogen die mee willen helpen om de nestkasten op te hangen en te monitoren. Het monitoren geeft een goed beeld of de kasten gebruikt worden door vogels. Minimaal 1 x per maand wordt er een monitoringsronde gemaakt langs verschillende kasten. Houdt u van wandelen en wilt u de natuur een handje helpen? Dan kunt u een aantal kasten adopteren, zodat u de gegevens kunt bijhouden.  Ook is er de mogelijkheid om extra te zaaien, bosplantsoen aan te planten of een ander maaibeheer uit te voeren.
Woont u in Lelystad en wilt u mee te helpen?  Dan kunt u contact opnemen met Petra Borsch Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.