Landschapsbeheer Flevoland

Ons werk - Cultuurhistorie en aardkunde Watererfgoed

 

Als bewoners van Flevoland zijn we er aan gewend om op de voormalige zeebodem te leven. Maar waar ter wereld worden er zulke grote gebieden drooggelegd en vervolgens ontgonnen en ingericht?  In Flevoland zijn dan ook allerlei bijzondere constructies te vinden die speciaal zijn ontworpen en zo getuigen van de unieke ontstaansgeschiedenis. 

Landschapsbeheer heeft vorig jaar, in opdracht van het Waterschap, een verkenning van het watererfgoed in Flevoland uitgevoerd. Dit leverde een Attentielijst Watererfgoed op met daarin het watererfgoed dat de moeite waard is om te behouden. Voorbeelden van dit watererfgoed zijn loswallen, al dan niet met zwaaikom, verschillende typen stuwen en oeverconstructies. Het rapport is hier te vinden.

Inmiddels zijn de objecten op deze lijst nader bekeken en is de waarde van deze objecten bepaald met behulp van waarderingscriteria die zijn gebaseerd op criteria van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed. Met de gegevens kan het waterschap gefundeerde keuzes maken welke elementen bewaard blijven en welke elementen vervangen kunnen worden als dit nodig is om het watersysteem up to date te houden. In 2018 is er een soortgelijk onderzoek gedaan in de Noordoostpolder in opdracht van de provincie. Dat rapport is hier te vinden. Informatie: Lodewijk van Kemenade, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.