Landschapsbeheer Flevoland

Ons werk - Cultuurhistorie en aardkunde Diepvrieshuisje

In de Noordoostpolder is er in enkele dorpen een bijzonder cultuurhistorisch fenomeen te vinden; een diepvrieshuisje. Deze huisjes werden grofweg tussen 1950 en 1960 gebouwd. In die tijd verschenen er op meerdere plaatsen in Nederland diepvrieshuisjes die gezamenlijk door boeren en burgers werden beheerd. De aanschaf van een eigen diepvries was in die jaren voor veel gezinnen te duur. 

De huisjes werden doorgaans door een coöperatieve diepvries­vereniging beheerd. Leden van deze vereniging konden een diep­vrieslade in het huisje huren als er één vrijkwam. Aanvankelijk kon er één lade per gezin gehuurd worden. Later, toen de belang­stelling verminderde, kon je wel twee of drie lades huren.

 In het project Oral History van Landschapsbeheer ver­zamelen vrijwilligers verhalen over landschap, natuur en cultuurhistorie uit de pioniertijd. In de interviews wordt ook verteld over de diepvrieshuisjes. De heer Huizinga is geïnterviewd door Dicky Meijer over het diepvrieshuisje in Marknesse en noemt het grote gemak van het diepvrieshuisje. Het was destijds een welkome uitbreiding van de bewaarmogelijk­heden. Voorheen kon vers vlees maar twee, of maximaal drie dagen in de kelder bewaard worden. In de diepvrieslade werd vlees van eigen slacht bewaard, van varken, schaap of kalf. Het diepvrieshuisje in Marknesse is omstreeks 1950 gebouwd en stond aan de Lage sluiswal, op de plaats waar nu het toilet­gebouwtje voor passerende schepen staat. 

De heer Hanssens is geïnterviewd door Hillie de Jong en vertelt over het diepvrieshuisje in Luttelgeest. Toen het diepvrieshuisje werd gebouwd waren er nog geen winkels. Je moest daarom in een bepaalde mate zelfvoorzienend zijn. iedereen uit het dorp had een volkstuin in die tijd. Groenten die overbleven werden bewaard in het diepvrieshuisje. In het huisje was een carrousel met een honderdtal lades. Als je het huisje binnenkwam waren er twee lagen lades zichtbaar. Met een drukknop kon je de carrousel laten draaien tot je eigen lade voorkwam die je met je eigen sleutel kon openen.

Naast deze twee diepvrieshuisjes is er ook nog één te vinden in Tollebeek. Dit diepvrieshuisje is in 1958 gebouwd. Ook dit huisje in Tollebeek werd op coöpe­ratieve basis beheerd. Dit diepvrieshuisje werd in 1989 gesloten.