Landschapsbeheer Flevoland

Ons werk - Cultuurhistorie en aardkunde Dampalen

betonpaal largeKarakteristiek voor elk inrit van een boerenerf in de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland  zijn de betonnen palen met daarop de letter-nummercombinatie van de kavel

Bij de ingang van elk erf stonden witte betonnen palen met een letter en cijfers, bijvoor­beeld T 114. Dat was het unieke nummer van de kavel. Zelfs lang na de inpoldering werden deze nummers gebruikt als herkenning in plaats van de namen van de boeren of de huisnummers. Let maar eens op de oude aardappelkistjes die u tegenkomt op de markt. Daarop staat vaak de letter- en cijfercombinatie, met de naam van de boer erbij.

20140916 2909 dampaal erf pjb large

Op een beperkt aantal erven vinden we nog de complete set van 2 lage (schamp)palen en 3 hoge dampalen. Tussen de 2 dampalen aan weerzijden van de oprit hoort een houten balk welke aan een ketting hangt. Wanneer het erf “open” is kan de balk rusten op een klein betonnen paaltje. Ook dit paaltje behoort dus tot een complete set van dampalen! Tussen de 2 hoge palen welke dicht bij elkaar staan hoort een ketting welke het pad naar het woonhuis afsluit. Op erven in Oostelijk Flevoland is van oorsprong geen voetgangerstoegang aangebracht, hier staan dus maar 2 hoge dampalen.

 

‘Verder dan de dampalen’ kijken is een uitdrukking die in de Noordoostpolder gebruikt wordt.
Het betekent verder kijken dan je eigen erf, je eigen belangen.