bewonersgroepen
Bewoners voeren met elkaar kleinschalig beheer uit om de natuur in hun eigen leefomgeving gevarieerder en aantrekkelijker te maken. Samen actief voor de natuur is nog gezellig ook. Landschapsbeheer ondersteunt de bewonersgroepen met advies, kennis en gereedschap. Er zijn bewoners actief in Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde, soms een groep, vaak ook meerdere groepen. Alle informatie vind je hieronder, gerangschikt per gemeente.
Almere
Landschapsbeheer heeft de afgelopen 15 jaar in Almere diverse vrijwilligersgroepen opgestart die inmiddels als zelfstandige groep in hun buurt een bijdrage leveren aan natuur en landschap.
Dronten
Groene vrijwilligers zijn elke 3e donderdagmiddag van de maand actief met natuurlijk, kleinschalig beheer op het natuureiland en in het dorpsbos van Biddinghuizen. In de natuurstrook op het bedrijfsterrein bij van Werven in Biddinghuizen helpen vrijwilligers ook regelmatig met kleinschalig beheer.
In Swifterbant wordt elke 3e maandagmiddag van de maand door bewoners in de bosrand gewerkt. Ook is een groep bewoners actief met natuurbeheer in het Van Veldhuizenbos in Dronten.
Lelystad
In Lelystad kan je als vrijwilliger op vele verschillende manieren aan de slag. Naast werkzaamheden aan soorten als bever, ringslang, vleermuis, weidevogel, oeverzwaluw e.d. (zie Soortenbeheer) kan je ook aan de slag met kleinschalig beheer op verschillende locaties.
Zeewolde
In Zeewolde is een groep vrijwilligers actief die het voormalig Gronddepot kleinschalig en natuurvriendelijk beheert.
erfgoedvrijwilligers
Wij breiden onze activiteiten op het gebied van erfgoed uit! Sinds 2022 zijn wij met Landschapsbeheer Flevoland aangesploten bij het landelijk overleg van provinciale erfgoedinstellingen (OPEN). In 2023 is een start gemaakt met het versterken van het netwerk van erfgoedinstellingen van Flevoland. Onder andere met een netwerkbijeenkomst op zaterdag 11 november bij Het MEC in Dronten.
Vrijwilligers in Flevoland zijn betrokken bij het behouden, benutten en beleven van erfgoed. Landschapsbeheer ondersteunt erfgoedinstellingen en hun vrijwilligers door ze met elkaar te verbinden, kennis te delen en een platform te bieden. Inmiddels is de website Erfgoedhuis Flevoland in de lucht, met veel informatie over vrijwilligers en (immaterieel) erfgoed.
Ook zijn wij de contactpersoon voor www.erfgoedvrijwilliger.nl waar organisaties vacatures kunnen plaatsen en waar we graag meekijken naar de inhoud van vacatures en hoe we deze kunnen aanpassen voor een nog betere match met vrijwilligers.
Een andere manier waarop we meekijken is via het spel ‘Join the Jam’, waar mensen een expeditie aangaan voor nieuwe gezichten. Door middel van dit spel leer je kijken naar jouw organisatie en hoe je nieuwe vrijwilligers aan kan trekken. Meer informatie of een afspraak om het spel bij jouw organisatie te spelen kan je aanvragen bij onze erfgoedcoach Petra Borsch (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
maaien met de zeis
Het maaien met de zeis staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Bij de vrijwilligers van de diverse Landschapsbeheer organisaties, maar ook bij particulieren. Bij kleinschalig (natuur)beheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Reden waarom er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bijkomen.
Zeisbrigade
Een groep enthousiastelingen, die de afgelopen jaren de cursus ‘maaien met de zeis’ bij Landschapsbeheer Flevoland hebben gevolgd en helemaal de smaak te pakken hebben. Bijna wekelijks trekken ze er vanaf juni op uit om op verzoek in Flevoland te maaien. Iedereen, ervaren of nog onervaren, is welkom om mee te doen met de zeisbrigade. Kom daarom eens langs op een maaiavond om te kijken of dit werk wat voor jou is. Grote kans dat je met een tevreden gevoel weer naar huis gaat. Neem voor meer info of aanmelden contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0320 294939
veilig werken
Ben jij actief in een vrijwilligersgroep die helpt met kleinschalig natuurbeheer in park of bos of het in stand houden van het landschap in Flevoland? Wij kunnen je misschien wel helpen, neem gewoon eens contact met ons op. Landschapsbeheer ondersteunt namelijk veel vrijwilligersgroepen met kennis, kunde en gereedschap.
We hebben nieuwe producten ontwikkeld om (nog) veiliger te werken. Hiermee doen wij er alles aan om het jullie, onze vrijwilligers zo makkelijk mogelijk te maken. Zodat jullie je vooral kunnen focussen op hetgeen waar jullie hart ligt: het buiten werken in de natuur. Lees
hier meer over veilig werken.
hoogstambrigade
Regelmatig wordt Landschapsbeheer benaderd door de eigenaar van een boomgaard of wij kunnen helpen om het achterstallig onderhoud in de boomgaard aan te pakken. Een praktische en voor alle partijen passende oplossing. Oud-cursisten willen wel een dagje komen snoeien. Voor hen een mooie gelegenheid om hun praktijkervaring uit te breiden. De eigenaar krijgt een deskundig gesnoeide boomgaard. In ruil daarvoor verzorgt hij de catering en betaalt Landschapsbeheer een vergoeding voor de organisatie en begeleiding om de kosten te dekken. Boomgaardeigenaren, die komend seizoen van deze werkwijze gebruik willen maken, kunnen contact opnemen : (0320)294939 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
hand- en spandiensten
Sommige vrijwilligers helpen ons tijdens evenementen om ons werk onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Of ben je juist wat meer technisch en lijkt het je wat om onze timmermannen te komen versterken bij het timmeren van de vele nestkasten die wij in heel Flevoland ophangen? Belt gerust eens om te informeren (0320) 294939 of mail naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..