cursussen
Hoogstamfruitbomen moeten regelmatig gesnoeid worden. Hoe doe je dat, waar let je op en hoe vorm je een jonge boom? En wat als er achterstallig onderhoud is? Tijdens deze cursus hoogstamfruitbomen snoeien worden de basisprincipes van het snoeien van fruitbomen (appel-peer-kers-pruim) besproken en oefenen de deelnemers het snoeien in de praktijk.
De 2 cursusdagen zijn opgebouwd uit een ochtend theorie en in de middag snoeien in de praktijk. We zijn in 2023 te gast bij het voedselbos in Emmeloord, Sportlaan 48. De cursus is gepland op zaterdag 11 november en zaterdag 2 december van 9:30 uur tot 16:00 uur. Kosten € 75 incl. digitale cursusmap.
Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tijdens de cursus Maaien met de zeis leer je behalve de maaitechniek ook de eerste beginselen van het haren om je zeis scherp te houden.
De cursus van één dag bestaat uit 3 onderdelen: hoe maai ik goed met de zeis, hoe houd ik het zeisblad scherp (haren van de zeis) en staat de zeis wel goed aan de steel? Tijdens de cursus is er een mobiele smid aanwezig, die de zeis afstelt op de lichaamslengte, zodat je er prettiger mee werkt.
Voor vrijwilligers van Landschapsbeheer is de cursus gratis. Voor overige belangstellenden € 50,- , exclusief de eventuele aanschaf van een zeis. Wilt u zeker zijn van een plaats, meldt u zich dan nu alvast aan. Opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De cursus is elk jaar in juni.
kennisbank
Je vindt heel veel informatie over planten en dieren in onze KENNISBANK
scholen en jeugd
Ook kinderen vinden het fijn om buiten aan de slag te gaan. Heerlijk samen klussen en mooie dingen zien in de natuur. Dat kan bij ons op allerlei manieren. Voor scholen hebben we leuke projecten: van een groener schoolplein tot met je groep werken in de natuur. Kinderen zijn ook zeer welkom om met hun (groot)ouders mee te helpen op onze andere werkdagen. Neem wel even contact op met de begeleider van de werkzaamheden om te overleggen of er geschikte klusjes zijn. En natuurlijk op de natuurwerkdag, de eerste zaterdag van november.
Je school kan de boom in
Lessen over natuur kunnen natuurlijk binnen in de klas worden verzorgd, maar met Landschapsbeheer mogen de leerlingen lekker naar buiten. De leerlingactiviteiten bestaan uit beheerwerkzaamheden in de wintermaanden en natuurlessen in de zomermaanden in hetzelfde terrein. De beheerwerkzaamheden die de leerlingen verrichten, bestaan uit het knotten van bomen, het terugzetten van hakhout, poelonderhoud, opzetten van takkenrillen en broeihopen en soms het aanplanten van nieuwe bomen en struiken. Klussen die we met kinderen vanaf groep 6 uitvoeren.
Alle werkzaamheden vinden plaats onder begeleiding van Landschapsbeheer Flevoland. Voorafgaand aan de werkdag wordt een eenmalige introductieles (een half uur) verzorgd door Landschapsbeheer Flevoland voor de leerkrachten, begeleiders en/of ouders en de kinderen. Deze les sluit direct aan op de beheerwerkzaamheden in het veld. Aan deze begeleiding door Landschapsbeheer zijn geen kosten verbonden.
Meer informatie kunt u krijgen bij Arda van der Lee 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Natuurlijk spelen
Kinderen die op zoek kunnen gaan naar lieveheersbeestjes, verstoppertje spelen achter bomen en in struiken. Een plek waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd, waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen. Een gezonde portie ‘vitamine groen’ in de omgeving: thuis, op school, bij de dagopvang en in en rond de wijk. Eigenlijk vinden kinderen het altijd leuk in de natuur, ook al hebben ze eerst geen zin om te gaan. Natuurervaringen op jonge leeftijd blijken heel belangrijk om op latere leeftijd een band met de natuur te voelen. Een natuurlijk speelterrein biedt kinderen de mogelijkheid de natuur te ervaren, de natuur te beleven in alle seizoenen. Lekker buiten zijn: over boomstammen klimmen, met water en zand rommelen, door het gras rennen, madeliefjes plukken en kikkervisjes vinden. Dat zijn ervaringen die kinderen hun hele leven bij zich houden.
Landschapsbeheer Flevoland heeft al jaren ervaring met natuurlijke aanleg en beheer van groenelementen, groenstroken, buurtgroen, natuurspeelplaatsen en natuurlijk spelen op (groene) schoolpleinen. Ons uitgangspunt is de interactie tussen natuur en bewoner, jong en oud. Bewoners, ouders en kinderen spelen binnen onze projecten vaak een grote rol. Wij kunnen u een ontwerp op maat leveren waarbij de wensen van leerkrachten, kinderen en bewoners geïntegreerd worden
Groene schoolpleinen
Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een soort buitenlokaal worden met diertjes, planten en bomen. Een groen schoolplein waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, verstoppertje spelen achter bomen en in struiken. Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur, waar kan worden geklommen en geklauterd. Landschapsbeheer Flevoland adviseert scholen die hun plein groener willen maken. Een andere mogelijkheid is een natuurpad in een bosstrook vlakbij de school. Daar kan de leerkracht met de kinderen op onderzoek gaan aansluitend bij een natuurles in het klaslokaal. Landschapsbeheer Flevoland denkt graag met de school mee over een groener plein of een natuurpad vlakbij de school. De medewerkers van Landschapsbeheer hebben ideeën genoeg. Samen met de kinderen en ouders bomen of struiken aanplanten, bij een nieuw ingezaaide bloemenstrook een heus insectenhotel bouwen of vleermuiskasten timmeren en ophangen. En niet te vergeten een groene speelplek maken om te klauteren en te rennen.
natuur knutselen Op deze pagina zie je hoe je leuke natuurdingen kunt knutselen.
Maak zelf een insectenhotel
Teken zelf een bever of een ijsvogel
Kleurplaat voertafel
Maak zelf een vogeltaart
Puzzelen met zwaluwen
Kleurplaat zwaluw