Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

De plekken en de werkzaamheden in Lelystad vormen een gevarieerd geheel.

Bij de klus in de Kwelstrook op zaterdagochtend 6 november kan je zagen en snoeien. Vogels, egels en muizen worden blij van de takkenrillen, die van de takken worden gestapeld. Ze vormen een rijke voedselbron omdat er veel kleine insecten huizen en daarnaast een mooie plek zijn om te schuilen. Vooral kleine zangvogeltjes zijn vaak te vinden tussen de takken. Maar ook aan kikkers en padden bieden takkenrillen dekking.

In de Heemtuin in het stadspark groeien zo’n 250 soorten wilde planten. Om de tuin mooi en bloemrijk te houden, maaien de vrijwilligers en voeren het maaisel met kruiwagens af. Ook de poelen zijn aan onderhoud toe om niet helemaal dicht te groeien. Kom je zaterdagochtend helpen?

In het Bergbos gaan jong en oud op zaterdagmiddag zagen in de bosranden. Voor de vlinders én voor wandelaars. De orchideeënweitjes worden gemaaid met de zeis, het maaisel wordt afgevoerd om de veldjes schraal te houden. Zo blijven ze bloemrijk met volop nectar en stuifmeel voor de insecten.

Zin in iets spannends? Keer een broeihoop in het Oostrandpark. Broeihopen (het woord zegt het al) worden door ringslangen gebruikt om hun eieren uit te broeden. Bij het keren van een oude hoop worden vaak de eierschalen gevonden waar deze zomer jonge slangetjes uit zijn gekropen. Soms tientallen in één hoop.

Het Bultpark is misschien wel het mooiste park van Lelystad. Lage en hoge stukken park (vandaar de naam) wisselen elkaar af, grote waterpartijen, zonnige en schaduwrijke plekken, een grote variatie aan bomen en struiken en volop vogels en andere, meest kleine, dieren. Je kan hier de hele dag aan de slag, maar een paar uurtjes is ook prima.

Veel locaties zijn leuk voor gezinnen, kinderen kunnen er volop snoeien, zagen en takken sjouwen. En ook even lekker spelen of klimmen tussen de takken. Kortom, meedoen aan de Natuurwerkdag is een bijzondere belevenis. Je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen, je helpt mee om de buurt mooi te houden, je bent actief buiten bezig en het is ook nog gezellig. Een win-winsituatie dus. Geef je snel op via natuurwerkdag.nl