Landschapsbeheer Flevoland

Projecten


Al lange tijd hoopten we dat een boommarter zou opduiken in het Gronddepot in Zeewolde. En nu is hij daar gezien, dankzij een wildcamera in een particuliere tuin is dit schuwe dier betrapt.

“Wie een boommarter ziet, heeft geluk” vertelt Lodewijk van Kemenade, medewerker van Landschapsbeheer. “Deze schuwe bosbewoner komt inmiddels  in alle grote bosgebieden in Flevoland voor. Hoe leuk is het dan dat hij ook het Gronddepot heeft gevonden, wat toch eigenlijk maar een klein stukje bos is. Dat is bijzonder.” De boommarter is voornamelijk in de schemering of 's nachts actief. In de zomer laten ze zich ook wel overdag zien. Meestal is dat een moeder met haar jongen. Ze zijn zeer behendig en klimmen lenig in bomen. Ze kunnen van boom naar boom tot wel vier meter ver springen. In hun woongebied hebben boommarters meerdere holen. Ze gebruiken meestal een holle boom of een verlaten nest zoals een duiven- of kraaiennest. Ook maken ze gebruik van grote nestkasten. Filmpje
Eerder dit jaar vonden de vrijwilligers tijdens het maaien ook meerdere nestjes van de dwergmuis, hangend aan rietstengels en in de vlechtheg. Een heel sierlijk muisje dat als een soort mini-aapje door struiken en riet klautert. Hun nestjes worden gemaakt van in elkaar geweven grassprieten. Deze grassprieten worden dun gerafeld en blijven daardoor aan de stengels vastzitten, waardoor ze lang groen blijven. Daardoor is het nest goed gecamoufleerd in de vegetatie. 

 “Het is een bevestiging dat voor het werk dat we hier samen met vrijwilligers doen. Het oude Gronddepot is een stukje stadsnatuur met echte natuurwaarde. In het grootste deel van het gronddepot mag de natuur haar gang gaan. Door dit kleinschalige beheer houdt het gebied een afwisseling van bosschages en open plekken” legt Lodewijk uit. “Zo wordt het een plek waar dieren en (bijzondere) planten zich thuis voelen. Natuurlijk allerlei vogels, af en toe een vos, dwergmuizen en nu dus ook een boommarter” besluit hij enthousiast. “Terwijl ook de bewoners dit stukje natuur aan de rand van Zeewolde weten te vinden, er wordt veel gewandeld en gespeeld.”

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Lodewijk van Kemenade 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.