Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

De natuur staat steeds meer onder druk van ons menselijk handelen, je hoort, leest, ervaart het overal. De vraag is steeds, hoe kunnen wij dit veranderen? Wat kan je doen als individu, zelf in je tuin of met een aantal medebewoners in de buurt, in je wijk of dorp? Vaak is het helemaal niet zo ingewikkeld.
Wij zijn op zoek naar mensen die kunnen omdenken, die buiten de gebruikelijke paden kunnen denken en daardoor kansen zien. Heb je zo’n idee voor een kans voor de natuur, dan horen we dit graag. Neem eens contact op met Petra Borsch Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bloeiende bermen

bermTerugkomend van vakantie in het buitenland valt vaak op hoe aangeharkt ons land is. Neem nou onze bermen. Gelukkig worden de meeste bermen langs de snelwegen extensief beheerd. En met diervriendelijk maaien (maaien, laten drogen en afvoeren) is het helemaal goed. Wordt de berm geklepeld, dan zijn insecten kansloos. Kort en klein geslagen worden ze direct opgezogen in de bak achter de trekker. Kijk je binnen de stadsgrenzen, dan zijn er grote verschillen. In Almere bv. staan de planten in de herfst en winter nog. Dat levert een mooi winterbeeld met silhouetten van planten, volop overwinteringsplekken voor insecten en zaad voor vogels. In andere steden zien de middenbermen er jaarrond uit als een biljartlaken. Wordt het niet tijd om de natuur meer ruimte geven op plekken waar wij als wandelaar toch niet komen? Zolang de vegetatie niet hoger is dan 1 meter zien we de auto’s echt wel aan de ander kant van de middenberm. En alleen bij de kruisingen de vegetatie echt laag, dan komt de verkeersveiligheid niet in het gedrang.