Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

Biodiversiteit in eigen omgeving

We bieden een aantal extra interactieve online lezingen aan over diverse dier- en plantensoorten en tips wat je zelf in je eigen woonomgeving kunt doen om de biodiversiteit te vergroten. 
dinsdag 2 maart Roofvogels in Flevoland
dinsdag 9 maart Bijenhotels
dinsdag 23 maart Zoogdieren in Flevoland

We zien je aanmelding voor de lezingen graag tegemoet via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

kerkuil aangezicht largeRoofvogels en uilen in Flevoland. Harold Boer van Landschapsbeheer neemt je kort en bondig mee in de wereld van deze fascinerende vogels.  Welke roofvogel vliegt daar? wat zit daar op dat paaltje? van welke uil is die braakbal? Waar kan je op letten om snel soorten te herkennen of juist uit te sluiten? In zijn vrije tijd is harold actief bij de Roofvogelwerkgroep Noordoostpolder.

 

grote behangersbij manEen bijen- of insectenhotel biedt wilde bijen nestgelegenheid. In de hotels vormen de gaatjes in de houtblokken en de holle stengels van riet en bamboe de ideale nestplaatsen voor vele soorten wilde bijen. Onder andere metselbijen, behangersbijen en klokjesbijen kunnen hier een fijne plek vinden. Deze wilde bijen steken niet. Ze leven alleen en hoeven hun volk niet te beschermen. Niet alle bijen zijn even groot. Vandaar de verscheidenheid aan materialen en de diameters van gaatjes. Zo kunnen verschillende soorten een geschikte plek vinden in het hotel. Dat is ook wel nodig, want in Nederland leven meer dan 350 soorten wilde bijen! Vaak ontbreekt de nestgelegenheid voor bijen die graag in dood hout nestelen. Met een insectenhotel lossen we die woningnood tijdelijk op. Andere hotelgasten zijn vaak lieveheersbeestjes en vlinders op zoek naar een plek om te overwinteren.  

IMG 0182Zoogdieren in Flevoland
Wist u dat je aan een zwemmende bever kunt zien of het een jonge of een volgroeide bever is? Maar is het wel een bever die u ziet zwemmen of misschien toch een muskusrat? En wist u dat otterspraints (poep) naar versgemaaid gras ruiken met een vleugje vis? Hoe zie je het verschil tussen een boommarter en een steenmarter? Dit soort interessante en soms grappige zaken komen aan bod in de lezing van Petra Borsch op deze avond.