Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

Er komen allerlei dier- en plantensoorten voor in Flevoland die hier met de hulp van de mens terecht zijn gekomen. Vaak per ongeluk. Een klein deel van die soorten levert problemen op voor de natuur en soms voor de volksgezondheid. Soorten als muskusrat, Amerikaanse rivierkreeft, reuzenberenklauw, springbalsemien, Nijlgans en de Japanse duizendknoop kennen veel mensen al.

muskusrat large
amerikaanse rivierkreeft
reuzenbereklauw large
reuzenbalsemien
nijlgans
japanse duizendknoop

 

 

Maar de volgende vier soorten zijn nog niet zo bekend.

pag 4 aziatische bosmugDe Aziatische bosmug komt al een aantal jaar in Lelystad voor. De muggen zijn via de internationale handel in gebruikte autobanden in Nederland beland. De hotspot van verspreiding in Lelystad is een volkstuinencomplex. De muggen kunnen het LaCrosse virus overbrengen. Dat is nog nooit in Nederland gevonden, maar is toch reden genoeg om deze muggen te bestrijden.

pag 4 veelkleurig lieveheersbeestje largeHet veelkleurig lieveheersbeestje is in Nederland terecht gekomen omdat ze in kassen als biologische bestrijders van bladluizen gebruikt zijn. Ze komen nu veel voor. Als je er één ziet, is dat vaak geen inheems lieveheersbeestje.

pag 4 ambrosiaEr komen drie soorten Ambrosia in Nederland voor. Deze soort is een fors probleem voor hooikoortspatiënten. De planten bloeien namelijk wat later in het jaar en verlengen het hooikoortsseizoen daarom wel met twee maanden. Er zit vaak Ambrosiazaad in vogelvoer. Via voertafels en vetbollen komt het zaad op de grond. Het is verstandig om in juni je tuin op deze plant te controleren als je de vogels voert.

pag 4 wasbeerhond largeWasbeerhonden komen uit Oost Azië en zijn al decennia geleden in Rusland uitgezet.  Deze dieren doen het goed en hebben op eigen kracht Flevoland inmiddels bereikt. Het dier lijkt op een kruising tussen een wasbeer en een hond en zit graag in vochtige gebieden. Eén van de problemen is dat hij graag de nesten van broedvogels plundert. Onze inheemse vos gaat niet graag het natte moeras in. Daarom konden veel vogels daar altijd veilig broeden. Maar als er veel wasbeerhonden komen, dan zijn de vogels daar niet meer veilig.