Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

De familie van de orchideeën staat bekend om haar opmerkelijke bloemvormen en vaak sterk gespecialiseerde en bijzondere bestuivingssystemen. Ook de orchideeën die in Flevoland groeien, hebben verschillende tactieken ontwikkeld voor hun bestuiving. De naam licht vaak al een tipje van de sluier op.

Neem de kleine lichtgroene bloemen van de grote keverorchis in de vorm van een insect. Bestuiving vindt dan ook vooral via insecten plaats, die aangelokt worden door deze ‘soortgenoten’. De bloem van de moeraswespenorchis is, net als bij de brede wespenorchis, aantrekkelijk voor wespen. De geur lokt de insecten aan. De wesp probeert met de bloem te paren en krijgt daarbij een plakkerig stuifmeelklompje op zijn kop. Bij de volgende bloem blijft dit vervolgens ‘plakken’ en zo vindt de bestuiving plaats. De welriekende nachtorchis geeft, wanneer het donker wordt, een heerlijke geur af om nachtvlinders aan te trekken.

De in de bebouwde kom van Almere, Lelystad en Zeewolde veel voorkomende rietorchis misleidt hommels met honingmerken; de hommel zoekt tevergeefs in de bloem naar nectar en vliegt hoopvol naar de volgende bloem. Zo worden heel wat bloemen bestoven voordat de hommel het opgeeft. Hondskruid wordt door vlinders bestoven en heeft een speciaal mechanisme in zijn bloemen om stuifmeelklompjes aan de lange roltong van de vlinder te plakken.

Een apart geval is de bijenorchis, in Flevoland over het algemeen in wegbermen te vinden. De onderlip van de fotogenieke bloem lijkt op een honingbij. Vreemd als je bedenkt dat de bloem meestal zich zelf bestuift.