Landschapsbeheer Flevoland

Projecten


De Nationale Bijentelling komt er weer aan!? Op 18 & 19 april kan jij al door een half uur (ook in je eigen tuin) bijen te tellen de wilde bij helpen beschermen.

Waarom zoveel aandacht voor een wilde bij?

Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving en zijn daarom onmisbaar. Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 357 soorten is bedreigd. Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. 
Bijenzoekkaart 
Benieuwd welke wilde bijen er bij jou in de buurt rondvliegen?Hieronder vind je een aantal hommels en andere wilde bijen die in maart en april actief zijn. 
Of downloadde bijenzoekkaart

 

Wilde bijen in maart

 

Begin maart komen de eerste hommelkoninginnen alweer te voorschijn. In het najaar hebben de meeste werksterhommels de eerste nachtvorst niet overleefd. Hommelkoninginnen zijn toen juist volgegeten weggekropen en komen nu in het voorjaar weer tevoorschijn. Het weer bepaalt wanneer: de temperatuur, maar vooral als er weer bloemen zijn.Ze gaan in maart op zoek naar een geschikte plek voor hun nest. Sommige hommels maken een nest in de grond, sommigen in een boomholte, sommige in een spouwmuur, boomhommels wonen het liefst in een oud vogelnest in een nestkastje want die bouwen zelf geen nest.
De hommelkoningin heeft als voedsel stuifmeel en nectar nodig om eind maart de eerste eitjes te kunnen leggen. U kunt de hommelkoningin helpen met typische “hommelplanten” met stevige bloemen zoals vingerhoedskruid, salie, wilde marjolein, munt, kattenkruid, petunia, viooltjes, lupine, smeerwortel, longkruid, dovenetel en helmkruid. Hommels hebben een voorkeur voor planten met witte, lila, paarse of blauwe bloemen. 
Of maak een hommelnestkast in uw tuin. Dat kan al heel eenvoudig met een terracottapot. 
Hommels zijn goede bestuivers van allerlei planten en fruitbomen. In kassen worden ze speciaal gekweekt om tomaten en paprika’s te bestuiven. Het zijn dus ook voor de mens nuttige dieren! Laat ze daarom rustig hun gang gaan.

Aardhommel

Boomhommel

Koekoekshommel