Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

Tronkenbijen verzamelen stuifmeel door met het achterlijf bloemen te bekloppen. Het stuifmeel wordt vervoerd tussen de verzamelharen op de buik. Deze typische manier van verzamelen is een goed veldkenmerk.

De tronkenbij is kleine, zwarte bijtje met lichte haarbandjes. Ze nestelt in oude kevergangen in oud hout. Ook stengels van bamboe, braam en riet worden vaak als nestplaats gebruikt. Nestgangen van vorig jaar worden na reiniging opnieuw gebruikt. Het wandje tussen de twee cellen wordt gemaakt van hars. In de eindprop worden in de hars ook stukjes zandkorreltjes of blad verwerkt. Deze bij maakt in stedelijke gebieden graag gebruik van nestblokken. Holten in deze kunstmatige nesten hebben bij voorkeur een diameter van 3 à 4 mm. De tronkenbij overwintert als pop. 

heriades truncorumZe zoekt het stuifmeel en nectar bij composieten, zoals boerenwormkruid, kamille-soorten, madeliefje, jacobskruiskruid, gewone margriet, wilde cichorei of gewoon duizendblad. Ook de tuinplant Astilbe japonica wordt bezocht door deze bij.