Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

 De landelijke maaidag biedt de kans om het oude gevoel van samen een veld met de zeis te maaien weer eens te beleven. Dit jaar organiseert Landschapsbeheer Flevoland deze dag op zaterdag 18 juni  in samenwerking met het Flevo-landschap bij het voormalige eiland Schokland, in de Noordoostpolder.
Deze landelijke maaidag is bedoeld om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. En hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. De deelnemers komen uit het hele land. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. De meeste deelnemers nemen hun eigen zeis mee, voor degenen die geen zeis hebben zijn enkele zeisen te leen.

De dag start vroeg, om 9.00u, want het maaien gaat het beste als het gras nog vochtig is van de dauw. We maaien tot een uur of 2, met tussendoor koffie, thee en soep. Later dan 9.00u beginnen kan natuurlijk ook.

Een uitje voor het hele gezin

Schokland, het 'eiland op het droge' is rijk aan historie én natuur met natuurlijk grasland, akkers met 'oude' gewassen als koolzaad en rogge en weelderig begroeide bermen. Ruimte genoeg om te maaien. 
Maar ook voor de niet- maaiers die 23 juni meekomen naar Flevoland, is een dagje Schokland zeer de moeite waard. Het fiets- en wandelpad over de rand van het eiland is een vaste en voor de hand liggende ‘archeo’route, die langs interessante sporen uit de geschiedenis voert. Voor kinderen is er een rugzakroute door de gesteentetuin en het Schokkerbos. Een bezoek aan het museum maakt dit dagje ‘uit’ compleet.

Waarom maaien met zeis?

De maaidag past goed in de hernieuwde belangstelling voor het maaien met de zeis. Sinds enkele jaren worden in een aantal provincies door Landschapsbeheer cursussen maaien met de zeis georganiseerd, ook dit jaar weer in Flevoland op 30 juni. 

Bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaibeheer van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis.

Bent u geïnteresseerd om mee te doen? U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan ontvangt u alle nadere informatie. Locatie: Palenweg 5, Nagele