Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

 Gemeente Noordoostpolder hecht grote waarde aan de kwaliteit van de landschappelijk waardevolle erfbeplanting rond de boerderijen en arbeiderswoningen in het buitengebied. Daarvoor is nu voor de derde keer in twintig jaar een ervenproject opgezet. Landschapsbeheer Flevoland heeft de opdracht gekregen om namens de gemeente de uitvoering te verzorgen om boerenerfsingels te behouden, onderhouden en daar waar nodig opnieuw aan te planten.

Erfsingels onder druk
Samen met de wegbeplantingen bepalen de erfbeplantingen in hoge mate het landschapsbeeld van de Noordoostpolder. Erfbeplanting biedt beschutting aan mens, dier en gebouwen op het erf. Daarnaast bieden de erfbeplantingen voedsel en voortplantingsgebied voor vele vogels, kleine zoogdieren en insecten. 
De kwaliteit van de erfbeplantingen staat zwaar onder druk door de heersende essentaksterfte. Essen vormen een belangrijk bestand van de bomen in de meeste erfbeplantingen. In de zomermaanden juni, juli en augustus, als ze vol in blad staan, is goed te beoordelen in hoeverre essen in de erfbeplanting zijn aangetast door deze ziekte. Daarom is nu al gestart met het project, zodat een medewerker van Landschapsbeheer in deze maanden langs kan komen voor een advies. 

Advies en vergoeding
Het project voorziet in een dunningsadvies, een beplantingsadvies of een combinatie van deze twee. Ook nieuwe aanplant die nodig is door erfuitbreiding, komt in aanmerking voor advies binnen dit project. 
Bomen die gekapt moeten worden krijgen een duidelijk merkteken, zodat de kap in de wintermaanden uitgevoerd kan worden. Als er nieuwe aanplant nodig is, krijgt u in overleg met ons een duidelijk plantschema en een bestellijst met het benodigde plantmateriaal. De aanschaf van het geadviseerde plantmateriaal krijgt u tot max. € 500,-- excl. BTW vergoed. Ditmaal vallen ook de arbeiderswoningen in het buitengebied binnen dit project.

Voor de deelnemers zijn aan dit advies geen kosten verbonden. U kunt zich aanmelden voor deelname en een afspraak maken met een medewerker van Landschapsbeheer Flevoland.

Dit kan telefonisch 06-27437823 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.