Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

reijer gielen oeverzwaluwwand large"Om een stukje te schrijven dat is niet eenvoudig. Ik heb ja gezegd om wat te schrijven over mijn mooiste moment", vertelt Reijer Gielen. "Ik ben zo een twaalf jaar bij het Landschapsbeheer en doe met name werk in het Bergbos en bij de oeverzwaluwen. Even terug naar twaalf jaar geleden. We gaan met een aantal mensen naar het Knarbos om een wand klaar te maken voor de oeverzwaluw. Nooit van gehoord….  Wij moesten een wand recht afsteken om een broedplaats te creëren voor deze oeverzwaluw. Als je bezig bent, dan vraag je af wat het nut hiervan is. Dan wordt er helder uitleg gegeven . De wand moet namelijk recht zijn en niet schuin, omdat dan de oeverzwaluwen er niet in gaan nestelen.

De wanden worden op verschillende locaties gemaakt. Zo zijn er natuurlijke en kunstwanden bij de Kamperhoek, de Burchtkamp, Ooievaarsplassen en bij de Noordersluis. De Noordersluis is een bijzondere locatie omdat het naast een drukke bouwplaats ligt, maar daar trekken de oeverzwaluwen zich niets van aan. Het werk wat we doen is heel dankbaar. We maken de gaten eerst schoon en stoppen daarna de gaten weer vol met schoon zand. De oeverzwaluwen komen van vele duizenden kilometers uit Afrika om hier in onze wanden te broeden.  De oeverzwaluwen moeten eerst hard werken om de gaten weer los te maken en vervolgens daar haar eieren in te leggen en uit te broeden.

 

Als ik dan een paar maanden later bij de Ooievaarsplassen fiets, geniet ik van de rust en het af- en aanvliegen van de oeverzwaluwen. Dat is mijn geniet moment".