Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

 

IMG 0182Voordat de schemer valt zoekt de beverteller zijn plekje op de oever op. Tegenover de beverburcht zit hij vanaf 20.00u op wacht totdat het donker is.  Hoeveel dieren zouden er uit de burcht komen? Zijn er al jongen?

Na een half uur is de eerste beweging zichtbaar bij de burcht. De overhangende takken maken het zicht wat lastig, maar er zwemt iets kleins langs de oever. Dan is het hele dier zichtbaar en oogt egaal gekleurd: een bruine  rat. Ook dat past in het beeld. Bruine ratten en muskusratten zwemmen vaak net iets vroeger op de avond dan de bever.


20.45 uur, een bellenspoor trekt vanaf de burcht richting beverteller: een bever heeft de burcht verlaten en zwemt blijkbaar meteen door naar de overzijde. Een grote kop doorbreekt de waterspiegel en kijkt om zich heen. De ogen nemen de beverteller waar en het dier probeert dit ding op de oever te peilen. Is het veilig of juist gevaarlijk? De bever blijft roerloos in het water liggen en langzaam komt ook de kont boven water. De bever kromt zijn staart zodat ook de puntje van de staart boven water steekt. Nu zie je pas hoe groot het dier eigenlijk is! Met een klap van zijn staart op het water duikt de bever uiteindelijk onder water en verdwijnt.

ijsvogel20.55 uur. Een aantal schelle kreten weerkaatsen over het water: er komt een ijsvogel aan! Een blauwe schicht raast over het water en de ijsvogel besluit links van de beverteller op een overhangende tak te gaan zitten jagen. In de schemer zwemmen de vissen wat hoger in het water en is het voor de ijsvogel ideaal om nog snel even te een visje te verschalken. Na twee mislukte pogingen gaat de ijsvogel al roepend verder.

22.07 uur. Mmm, de zon is onder en het wordt voelbaar kouder. Er verschijnen steekmuggen en wordt het tijd voor de muggenolie. Altijd een minder momentje van de bevertelling.

22.10 uur. Bij de burcht is weer beweging. Een bever is vlakbij de burcht meteen opgedoken en kijkt vanonder de overhangende takken om zich heen. De beverteller wordt genegeerd en de bever zwemt rustig langs de oever weg. Na 200 meter kruipt hij de kant op en gaat wat zitten knagen aan een lisdodde. Het knaaggeluid is nog net hoorbaar.

22.15 uur. Weer een beweging bij de burcht. Nu een veel kleiner dier: een muskusrat of hele jonge bever! Het dier ziet er egaal bruin uit en blijft ook dichtbij de burcht: een jonge bever! Het dier schuifelt wat over en rond de burcht en duikt dan weer onder.

22.43 uur. Het wordt te donker om nog iets te zien. De beverteller pakt zijn telefoon en whatsappt: ‘Jeroen: bij burcht BU126 zitten twee volwassen bevers en een jong!’ en tevreden gaat de beverteller naar huis.