Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

 

pag 4 henk groot rechts op foto pjb large‘Het is jammer dat het weer niet lekker is, anders hadden we op het nieuwe bankje kunnen zitten’ zegt Henk Groot van Twickellaan de Banaan. Hij is als bewoner van het eerste uur  al jaren voorzitter van de bewonersgroep, die een nieuw plan wilde maken voor de tuin bij hun flat. ‘Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in 2013 in Almere kwam  ik Margriet Brouwer van Landschapsbeheer Flevoland tegen. Ik vertelde haar van ons plan voor een vijver. Zij vertelde dat een vijver wel erg veel werk zou opleveren en kwam met het idee van een vlindertuin’. Uiteindelijk konden de bewoners met een bijdrage uit het wijkbudget en advies en hulp van Landschapsbeheer de vlindertuin aanleggen. Henk gaat verder ‘de start van zo’n project is niet zo moeilijk, advies en hulp genoeg, maar volhouden is de kunst. En dat lukt. Nog steeds onderhouden we met een vaste groep bewoners van de Twickel de vlindertuin met veel plezier. Om de 6 weken wordt het gereedschap tevoorschijn gehaald en wordt er gesnoeid, geschoffeld en geharkt. ‘Een kruiwagen zou nog wel handig zijn’ vertelt Henk, ‘nu is het een enorm gesleep met snoeiafval naar de plek waar de gemeente het ophaalt’. Ook zou ik graag willen weten hoe we het gereedschap goed scherp kunnen houden’.
Sinds vorig jaar staat er een bankje, geschonken door Ymere, om de bewoners te stimuleren te genieten van de bloemen en de rondfladderende insecten. Eerst lag er voor dit doel een grote boomstam, maar een bankje is toch beter geschikt, gezien de leeftijd van de bewoners.
Ook jongeren voelen zich aangetrokken door de tuin, vlak na aanplant vond een groepje het leuk om de nieuwe margrieten in de Lage vaart te slingeren, maar daar bleef het gelukkig bij. Nu is het bankje vooral in trek bij verliefde stelletjes. ‘Geen probleem’ vindt Henk, ‘we zijn allemaal jong geweest’.