Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

Waarom zoveel aandacht voor een wilde bij?

Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving en zijn daarom onmisbaar. Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 357 soorten is bedreigd. Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. 
Ook in Flevoland zijn we goed op weg met De Wilde bijenlinie. Op de landelijke bijenwerkdag hebben veel vrijwilligers meegeholpen en ontzettend veel werk verzet. Er zijn 2100 nieuwe bomen en struiken voor de wilde bijen aangeplant, bijenhotels gebouwd, open zandplekken gecreëerd en steilwandjes aangelegd. Ook werden er inheemse bloemen gezaaid, waar bijen nectar en stuifmeel kunnen vinden. 

Bijenzoekkaart
Benieuwd welke wilde bijen er bij jou in de buurt rondvliegen? Download hier de bijenzoekkaart of vraag een (waterdicht) exemplaar aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

zoekkaart wilde bijenWilde bij onder de loep
Lees hieronder elke week iets over een wilde bijensoort die in die periode in Flevoland vliegt.  

Wilde bijen in maart

 
Begin maart komen de eerste hommelkoninginnen alweer te voorschijn. In het najaar hebben de meeste werksterhommels de eerste nachtvorst niet overleefd. Hommelkoninginnen zijn toen juist volgegeten weggekropen en komen nu in het voorjaar weer tevoorschijn. Het weer bepaalt wanneer: de temperatuur, maar vooral als er weer bloemen zijn. Ze gaan in maart op zoek naar een geschikte plek voor hun nest.
De hommelkoningin heeft als voedsel stuifmeel en nectar nodig om eind maart de eerste eitjes te kunnen leggen. U kunt de hommelkoningin helpen met typische “hommelplanten” met stevige bloemen zoals vingerhoedskruid, salie, wilde marjolein, munt, kattenkruid, petunia, viooltjes, lupine, smeerwortel, longkruid, dovenetel en helmkruid. Hommels hebben een voorkeur voor planten met witte, lila, paarse of blauwe bloemen.
Of maak een hommelnestkast in uw tuin. 
Hommels zijn goede bestuivers van allerlei planten en fruitbomen. In kassen worden ze speciaal gekweekt om tomaten en paprika’s te bestuiven. Het zijn dus ook voor de mens nuttige dieren! Laat ze daarom rustig hun gang gaan.

Aardhommel

 

 

 

zoekkaart wilde bijen