Landschapsbeheer Flevoland

Projecten


Hier vind je een aantal soorten die in Flevoland vliegen, ingedeeld per maand 

Maart

 

Begin maart komen de eerste hommelkoninginnen alweer te voorschijn. In het najaar hebben de meeste werksterhommels de eerste nachtvorst niet overleefd. Hommelkoninginnen zijn toen juist volgegeten weggekropen en komen nu in het voorjaar weer tevoorschijn. Het weer bepaalt wanneer: de temperatuur, maar vooral als er weer bloemen zijn. Ze gaan in maart op zoek naar een geschikte plek voor hun nest.
De hommelkoningin heeft als voedsel stuifmeel en nectar nodig om eind maart de eerste eitjes te kunnen leggen. U kunt de hommelkoningin helpen met typische “hommelplanten” met stevige bloemen zoals vingerhoedskruid, salie, wilde marjolein, munt, kattenkruid, petunia, viooltjes, lupine, smeerwortel, longkruid, dovenetel en helmkruid. Hommels hebben een voorkeur voor planten met witte, lila, paarse of blauwe bloemen. 
Of maak een hommelnestkast in uw tuin. 
Hommels zijn goede bestuivers van allerlei planten en fruitbomen. In kassen worden ze speciaal gekweekt om tomaten en paprika’s te bestuiven. Het zijn dus ook voor de mens nuttige dieren! Laat ze daarom rustig hun gang gaan.

Aardhommel  
Boomhommel  
Koekoekshommel