Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

 

pag 4 corina pjb large‘Ik zou dit veel vaker willen doen met een groepje andere enthousiastelingen” zegt Corina Luiten, terwijl ze even pauze neemt tijdens het demonstratie-maaien van een veldje tijdens het Vogelfestival. Corina deed twee jaar mee aan het NK maaien met het damesteam van Flevoland. “Voor het kampioenschap hebben we een aantal avonden met beide teams geoefend, gezellig én ook leerzaam. Je geeft elkaar tips en bespreekt hoe je nog beter kunt maaien. De zeis moet het werk doen, anders krijg je een veld nooit gemaaid zonder dat je last van je rug krijgt.

maaien met de zeisDe landelijke maaidag, die elk jaar in Flevoland wordt georganiseerd, is ook altijd heel gezellig”. Het eerste jaar dat de cursus ‘maaien met de zeis’ door Landschapsbeheer Flevoland werd georganiseerd, was ook Jan van Winden van de partij. “Je leert daar niet alleen de beginselen van het maaien, maar ook hoe je het blad van je zeis scherp houdt. En minstens zo belangrijk, hoe je de stand van het blad afstemt op je lichaamslengte”. 

Jan vertelt dat hij al weer heel wat jaren geleden bij Landschapsbeheer als vrijwilliger begonnen is bij de Kwelstrook. “Het maaien met de zeis sprak me wel aan en daarom heb ik de cursus ‘maaien met de zeis’ gevolgd. Ik kwam er vandaan met een zeis die precies op mijn lengte is afgesteld. Nu is het zover dat ik zelf als docent betrokken ben bij het overdragen van de maaikunst aan cursisten en hen ook de kneepjes van het vak leer hoe de zeis scherp te houden. De cursusdagen zijn altijd leuk. Iedereen is enthousiast om dit oude ambacht  in stand te houden. Zo enthousiast, dat we een Flevolands dames- en herenteam hebben gevormd om elk jaar mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Maaien met de zeis.

 Op de vraag waarom, antwoorden Corina en Jan: “gewoon, omdat het leuk is”!