Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

 

Vroege vogelbos snoeien
poel schonen door professionele sloter vroege vogelbos large
vvbos berenklauwen

In Almere is een groep bewoners actief met natuurbeheer in het Vroege Vogelbos. Deze groene vrijwilligers voeren kleinschalige werkzaamheden uit om de natuurwaarde van het bos te verhogen. Dit bewonersparticipatieproject wordt georganiseerd i.s.m. Stichting Stad & Natuur.

Bosbeheer

Natuurtechnisch bosbeheer is een specialiteit van Landschapsbeheer. We  maken open plekken in bospercelen door bomen om te trekken (simulatie van windworp), te ringen (verwijderen van een ring bast rondom de stam) of om te zagen. In de open plekken valt meer licht op de bodem, zodat er zich een kruid- en struiklaag kan ontwikkelen. De ontwortelde bomen zorgen voor de nodige dekking voor de fauna. De geringde bomen worden tot een nestplaats en voedselbron voor spechten en andere holenbroeders. De bosrand maken we gevarieerder door gericht snoeien en zagen, waardoor er vlinderluwe plekken ontstaan met volop voedsel.

Bestrijding reuzenberenklauw

Invasieve plantensoorten zijn planten die door mensen (bewust of onbewust) van ver zijn gehaald en die zich vervolgens explosief uitbreiden in de natuur. De reuzenberenklauw is daar een bekend voorbeeld van. In het groeiseizoen bestrijden de vrijwilligers met spa, berenklauwboor, schoffel en zeis de reuzenberenklauw en voorkomen dat deze tot 4m hoge schermbloemige met enorme bladeren een plaag wordt. En niet zonder succes; op de meeste plekken heeft men ze nagenoeg onder controle.

Zelf helpen?

Wie op zoek is naar een leuke buitenactiviteit, voor één ochtend per maand, is van harte welkom. Ook kinderen, onder toezicht van een volwassene, kunnen meehelpen.  Verzamelen bij de schaapskooi, Muiderweg 10 Almere. 
Informatie en aanmelden bij Lodewijk van Kemenade (0320) 294936 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.