Natuurwaarden
In het gronddepot komen allerlei bijzondere planten voor zoals echt duizendguldenkruid, rode ogentroost, rondbladig wintergroen en grote keverorchis. Wie zijn ogen en oren de kost geeft, heeft misschien het geluk om een ijsvogel te zien of te horen. Ook ontmoetingen met ree of vos zijn hier mogelijk. Inmiddels heeft ook de boommarter deze plek gevonden (filmpje). Dwergmuizen nestelen in het hoge gras en riet. Op eigen gelegenheid kunt u hier heerlijk rondstruinen, genieten en kunnen kinderen in de natuur spelen.
Heggenvlechten
In het Gronddepot staat een vlechtheg, bedoeld om de grazende schapen uit bepaalde delen van het gebied te weren. Elke winter gaan vrijwilligers samen met Landschapsbeheer Flevoland verder met dit oude ambacht van heggen vlechten.
Een vlechtheg is van oudsher een gevlochten heg van levende bomen en struiken om akkers af te zetten en vee binnen een terrein te houden. Met de uitvinding van het prikkeldraad verdwenen de vlechtheggen echter op grote schaal. De techniek van het heggenleggen is weer opnieuw uitgevonden. Daardoor herleeft dit oude ambacht. De vlechtstijl die in Zeewolde wordt toegepast, bestaat uit een vorm van ‘heggenleggen’ waarbij de hoofdstam van drie struiken achter elkaar in meerdere etages in één richting wordt gelegd. Zo ontstaat een stevige gesloten heg die goed van pas komt als er straks in het voorjaar weer schapen lopen. De beplantingssamenstelling van de heg biedt door bloei, vruchten en zaden daarnaast ook voedsel voor allerlei dieren en de ondoordringbaarheid garandeert veilige plekjes om te nestelen en te schuilen.
Wilde appels
“Kijk, daar staat er weer een,” wijst Sjaak Dekker tijdens een wandeling door het Gronddepot in Zeewolde. “Het is opvallend dat elke appelboom die hier spontaan is gaan groeien, een andere vorm heeft. De een groeit recht omhoog, een andere is onderaan de stam al vertakt en blijft laag. Ook de kleur van de appels en wanneer ze rijp zijn, varieert enorm”.
Sjaak is opgegroeid op een fruitbedrijf in Zeewolde en heeft dus de liefde voor fruitbomen van huis uit meegekregen. Het viel hem al snel tijdens zijn wandelingen door dit gebied op dat er overal wilde appelbomen groeiden. ‘Opgekomen uit zaadjes van een weggegooid klokhuis of meegenomen door een vogel. Je ziet in het najaar dat bijvoorbeeld vlaamse gaaien dol zijn op de appeltjes aan de bomen. Prima, want ze zijn toch niet geschikt voor menselijke consumptie” legt hij uit. “Maar er staat hier één boom waar ik wel toekomst in zag voor de commerciële teelt. Een boom met groengele appels, die veel weg heeft van een Granny Smith met de bijzondere eigenschap dat hij ongevoelig is voor de schimmelziektes als schurft en meeldauw. Ik heb hem vermeerderd via enting, een paar exemplaren staan nog in de boomgaard naast het gronddepot. Ik heb deze appel ‘de Groene van Zeewolde’ genoemd.” Maar Sjaak voegt er aan toe: “uiteindelijk vielen een aantal eigenschappen me tegen, zoals zijn steile groeiwijze en zijn vruchteigenschappen als een groot klokhuis, te zuur en droog van smaak, onregelmatige vorm, en late rijping (pas ver in november), dus ik ga hem niet verder vermeerderen.”
Dat Sjaak een enthousiaste kweker is, blijkt ook uit het feit dat hij zo’n 10 jaar geleden op het terrein van de MMM-boerderij een boomgaard heeft geplant met ruim 100 appel, peren, pruimen en walnotenbomen. De meeste bomen worden geadopteerd door bewoners uit de buurt, die in de herfst van hun eigen boom kunnen plukken. Ze gaan vaak met manden vol fruit naar huis. Wat er over blijft, laten we persen. Het sap is altijd heerlijk en wordt verkocht in de winkel van de MMM-boerderij. In de boomgaard staan een aantal bijenkasten: “doordat de verschillende fruitsoorten en rassen niet op hetzelfde moment bloeien, is er veel aanbod van nectar en stuifmeel voor de bijen. En,” besluit hij, “ook in het gronddepot met onder andere de vele wilgen, vlierbessen, kersen en bramen is er veel te halen voor de bijen”.
Stadsnatuur
Zeewolde is een groene gemeente en de Zeewoldenaren zijn op vele manieren betrokken bij de natuur. Het oude Gronddepot aan de Gelderse weg is daar een mooi voorbeeld van. Voor de één een plek om actief met de kinderen te spelen in het Klauterwoud, voor de ander een plek om te wandelen of te relaxen. En voor veel kinderen een plek waar ze zelfstandig een hut mogen bouwen, zonder dat volwassenen zich daar mee bemoeien. Anderen zijn juist erg betrokken bij het gebied vanwege de natuur en komen bijvoorbeeld naar de nachtegalen luisteren.
Het Gronddepot is een bijzonder stukje natuur. Het is ‘stadsnatuur’: de natuur krijgt zoveel mogelijk ruimte, maar mensen mogen hier meer dan in andere natuurgebieden. In het grootste deel mag de natuur haar gang gaan en is een mooi natuurlijk bos ontstaan. De eiken zijn nu nog jong maar gaan uitgroeien tot machtige bomen. Door het kleinschalige beheer van de vrijwilligers (al sinds 2007) en de schapenbegrazing houdt het gebied een afwisseling van bos en open plekken waar bijzondere planten kunnen groeien. Door het beheer nemen de aantallen reuzenberenklauw sterk af zodat het Gronddepot een fijne plek blijft om te recreëren.
Het gebied wordt intensief gebruikt door mensen. En dat is juist de bedoeling. Het terrein biedt ruimte voor jong en oud ; een stuk ‘gebruiksnatuur’ voor elke Zeewoldenaar. Daar hoort wel bij dat iedereen zijn eigen rommel opruimt en de natuur respecteert. Dan blijft het Gronddepot voor iedereen een bijzonder stukje Zeewolde.