Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

 

20150219 4798 kopie
biddinghuizen lieren
rode kelkzwam 02 large

 

De belangrijkste boomsoort op het eiland is de es. Daarnaast groeien hier ook zwarte els, linde en gewone esdoorn. In de loop der jaren is, mede dankzij het bosrandbeheer, een gevarieerd bos ontstaan met veel verschillende soorten. In de herfst kun je hier bijvoorbeeld allerlei paddenstoelen vinden, zoals de zeldzame rode kelkzwam.

De vrijwilligers voeren kleinschalig natuurbeheer uit om pleksgewijs maatwerk te kunnen leveren. Dit is niet alleen goed voor de natuur; het is bovendien erg gezellig om samen aan de slag te zijn. Er is van alles te doen: zagen en snoeien, wilgenknotten langs de oever, maaien met de zeis ook ter bestrijding van de reuzenberenklauw.

Landschapsbeheer Flevoland ondersteunt de groep met kennis en gereedschap. 

Elke maand is er op de derde donderdag een werkdag van 13.00 tot 16.00 uur. We verzamelen bij de Scharrelberg aan de Sportlaan in Biddinghuizen. Mensen die het leuk vinden om te helpen zijn van harte welkom. Neem dan even contact op met Lodewijk van Kemenade  tel 0320 294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Samen voor de ijsvogel

“Zelf zie ik bijna nooit een ijsvogel” vertelt Wim Kapteyn uit Biddinghuizen. “En dat terwijl de ijsvogel hét symbool is voor het dorp”. Wim is één van de 11 vrijwilligers die de afgelopen jaren een drietal broedwandjes voor deze prachtige vogel hebben gemaakt. Hij legt uit hoe dat gaat: “aan de oever lieren we een dikke boom  om, zó dat de stam en kruin op het land vallen en de wortelkluit rechtop aan de rand van het water komt te staan. Die steken we dan recht af. De grond die in het water valt, scheppen we eruit en gooien die achter de kluit. Best een zware klus. IJsvogels kunnen dan in de kluit hun nestgang uitgraven. In het vroege voorjaar controleren we de wandjes: kan de ijsvogel goed aanvliegen, groeit er geen riet vlak voor de wand in het water? Ik sta soms in een waadpak in het water en haal het riet en andere planten weg met een hak of heggenschaar. Onder water maaien met de zeis lukt bijna niet. En ons werk wordt beloond,” gaat hij verder. “De afgelopen jaren heeft er regelmatig een paartje gebroed in één van de wanden. Of dat dit jaar ook zo is, weet ik nog niet.”

Wim vertelt enthousiast over de groep vrijwilligers die elke maand in de natuur in Biddinghuizen aan het werk is. “We zijn langzamerhand een hechte groep geworden, we werken samen en tijdens de pauzes wordt er over van alles gepraat. Niet alleen over de klus!  Ook IVN Biddinghuizen weet ons te vinden, we helpen bij van Werven met het schonen van de poelen en het vullen van de oeverzwaluwwand. Zo gaat dat in een dorp, je kent en helpt elkaar.

ijsvogelvrijwilliger
ijsvogel