Landschapsbeheer Flevoland

Projecten

 

20151003 5176 large
p1150755 large
20151107 6212 pjb large

 

In Lelystad is veel openbaar groen in en om de woonwijken. Veel van dit groen in de wijk is sierplantsoen. Rond de stad liggen de meer natuurlijke gebieden. Hier is de Kwelstrook Batavia er één van. Kenmerkend voor de kwelstrook is dat het zout dat in de bodem is opgeslagen uit de periode dat het IJsselmeer nog een open verbinding met de zee had langzaam vrijkomt. Regenwater zorgt dat de zoutkristallen zich vermengen. Een ondoordringbare kleilaag zorgt ervoor dat water aan de oppervlakte komt. Plantensoorten die goed bestand zijn tegen een zilt milieu kunnen zich in de strook goed handhaven. 
Sinds een jaar of tien zijn op deze locatie vrijwilligers actief met kleinschalige beheerwerkzaamheden gericht op meer natuurontwikkeling in dit bijzondere stukje natuur tussen Bataviastad en de Houtribweg. Er is o.a. een wandelpad gemaakt, er wordt riet gemaaid en afgevoerd.  In de winterperiode wordt vaak een knotklus uitgevoerd. Meestal worden deze bomen eenmaal in de 2 à 3 jaar  geknot. Door inrotting wordt de knot een groeiplaats voor allerlei plantensoorten, zoals varen en wilgenroosje. Door de ontstane holtes worden knotwilgen geschikt als broedplek voor o.a. winterkoning en ook wilde eend.

Wie op zoek is naar een leuke buitenactiviteit, voor één ochtend per maand, is van harte welkom. Ook kinderen, onder toezicht van een volwassene, kunnen meehelpen. 
Eéns per maand komen de vrijwilligers samen om te werken en te inventariseren in de Kwelstrook. Lijkt het u leuk om actief bezig te zijn en meer van de natuur te weten te komen? Dan bent u van harte welkom op één van de werkdagen. Neem dan even contact op met Dick Luijendijk 06-30405561 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Verzamelplaats: bij de fietsbrug tussen de Boeier en Bataviastad. Er wordt gewerkt van 09.00 tot 12.00 uur