Advies, monitoring en onderzoek
Landschapsbeheer doet diverse projecten met vleermuizen. We onderzoeken, monitoren, geven adviezen en behandelen klachten. Hieronder vindt u meer informatie.
- Vleermuis in huis
- Afhandeling vleermuismeldingen
- Vleermuisvriendelijk bouwen
- Vleermuiskasten
- Vleermuizen in de stad
- Onderzoek
- Vleermuis in huis
- Afhandeling vleermuismeldingen
- Vleermuisvriendelijk bouwen
- Vleermuiskasten
- Vleermuizen in de stad
- Onderzoek
Afhandeling vleermuismeldingen
Wie advies nodig heeft over in en rond de woning aangetroffen vleermuizen kan contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0320 (294939). Kijkt u ook eens naar onze informatiefolder over vleermuizen in en om het huis. Hoe ze leven, wat u kunt doen als u vleermuizen in huis aantreft en wat u beter niet kunt doen.
Vleermuisvriendelijk bouwen
Voor wie te maken heeft met bouw, renovatie van gebouwen waar vleermuizen in (kunnen) huizen is deze folder interessant.
Vleermuiskasten
Vleermuiskasten heb je in vormen en maten. René Spaargaren uit Almere is nu bezig om hele grote kasten op te hangen met als doel ook ruimte te bieden aan kraamkolonies van boombewonende vleermuizen. René wil graag grote aantallen vrouwtjes van watervleermuis, grootoorvleermuis of rosse vleermuis gedurende de lente in zijn kast hebben. Reden om een kast te bouwen met veel verschillende klimaatzones en eentje waar tientallen vleermuizen in kunnen hangen.
De meeste vleermuiskasten, die opgehangen worden, hebben een veel kleiner formaat. Die kasten zijn veel minder geschikt als kraamverblijf, waar tientallen vrouwtjes tegelijk gebruik van maken. Ze dienen vaak als plek voor een kleine groep mannetjes of als paarplaats. Het is meestal de boombewonende ruige dwergvleermuis die zo’n kast bezet. Het is de ‘neef’ van de gewone dwergvleermuis, die de meeste mensen in hun tuin zien vliegen (en die houten kasten nauwelijks gebruikt).De ‘ruige’ is een bijzondere vleermuissoort ,omdat er in Nederland gedurende de zomer geen (of nauwelijks) vrouwtjes aanwezig zijn. De vrouwtjes wonen in deze periode in oostelijk Europa (Estland, Litouwen, Polen) en komen voor de paring en overwintering richting Nederland. Tijdens de trekperiode verdubbelt het aantal ruige dwergvleermuizen in Nederland en, net als bij de vogels, vindt de trek vooral langs de kustlijn plaats.
Vleermuizen in de stad
Ooit gerealiseerd dat er in je dorp of stad, naast het aantal menselijke bewoners, ook een groot aantal vleermuizen voorkomt? Verstopt in de spouwmuur wachten ze totdat alle mensen in de schemer naar binnengaan om vervolgens de stad over te nemen.
In Flevoland is het vooral de gewone dwergvleermuis die veel voorkomt. Rond deze tijd vliegen de jongen van de vleermuis mee als de kraamkolonie met vrouwtjes in de schemering uitvliegt. Het aantal uitvliegende dieren neemt dus in deze periode toe.
Energieneutraal bouwen en renoveren is tegenwoordig gewenst. Alle spleten en kieren in huizen moeten dan natuurlijk verdwijnen. Willen we onze medebewoners dus blijvend onderdak bieden, dan zal voorafgaand aan de verbouwing ook bepaald moeten worden waar de gewone dwergvleermuis in het energieneutrale gebouw een plek krijgt. Met woningbouwverenigingen wordt nu nagedacht op welke manier dit het makkelijkst kan. Waar kunnen spleten en kieren bewust gecreëerd worden zonder dat dit effect heeft op het energiehuishouden en die de dieren wel goed kunnen gebruiken?
Onderzoek
De Oostvaardersplassen is op velerlei gebied een bijzonder gebied. Naast het voorkomen van bijzondere moerasvogels en grote grazers, is juist het ontbreken van waarnemingen van veel diersoorten opvallend.
De Oostvaardersplassen is slechts beperkt openbaar toegankelijk. Met name in het moerasdeel komen weinig mensen. Dit heeft tot gevolg dat er van dit gebied ook weinig waarnemingen zijn van planten en dieren en het dus lastig is om goede afwegingen te maken in het beheer van het gebied. Eén van de soortgroepen met daarin veel zwaar beschermde soorten zijn de ‘vleermuizen’. Reden om deze diergroep eens nader te onderzoeken. Zeker omdat de meervleermuis net buiten de Oostvaardersplassen haar enige Flevolandse kraamkolonie heeft en dus waarschijnlijk veel jaagt in dit natuurgebied. Uitgerust met batloggers is tweemaal een bezoek gebracht aan de Oostvaardersplassen waarbij langs drie verschillende routes de vleermuizen in kaart zijn gebracht. Twee routes per kano en een route per auto. Batloggers registreren de geluiden van de vleermuizen en nemen deze op. Op een later tijdstip kunnen deze geluiden geanalyseerd worden.
Nu is duidelijk geworden dat de Oostvaardersplassen veel ruige dwergvleermuizen herbergt en dat deze soort in de drogere gebieden én ook midden op de grote plassen jagend is waar te nemen. De meervleermuis beperkt zich tot de plassen van de Oostvaardersplassen en dan in het bijzonder in het oostelijke deel (dichtst bij de bekende verblijfplaats). Duidelijk is geworden dat de meervleermuis voornamelijk in de beschutte delen van het gebied gevonden wordt: gebieden met een glad wateroppervlak bieden de meervleermuis blijkbaar goede kansen om te jagen.
Enkele jaren geleden is er ook onderzoek gedaan naar de verspreiding van de meervleermuis en naar de effecten van verschillende kleuren licht op het gebruik van de ruimte.