Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

 Zoals in het artikel van 26 juni jl. is aangekondigd gaat de schop voor het project “Hydrologisch herstel Kop van de Kuierbaan” de grond in. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Schlepers Cultuurtechniek BV.

Landschapsbeheer Flevoland heeft vertrouwen in de goede ervaringen van deze aannemer. Zij kunnen aan de hand van het schetsontwerp en het terrein de contouren van de poel ideaal vormgeven. Door het niet strak uitvoeren van het grondwerk ontstaat er veel variatie in de bodem van de poel. Dit komt uiteindelijk de diversiteit van waterflora en -fauna ten goede.

De bodemdiepte van de poel zal na het grondverzet verschillende dieptelagen kennen. Op het diepste punt is dit 1,7 meter, oplopend via een laag van 1 meter naar een ondiepte van 0,5 meter ten opzichte van het maaiveld. Tussen de lagen loopt de helling geleidelijk op. Het zuidwestelijke deel, het diepste deel, zal zomers, afhankelijk van de hoeveelheid kwel, een waterlaag van ongeveer 0,5 meter hebben met een wateroppervlak van ruim 1600 m2. Naar de winter toe zal het waterpeil stijgen en zullen de hogere lagen ook onder water komen te staan. Bij het hoogste peil, tegen maaiveld aan, zal het wateroppervlak circa 3200 m2 zijn.

In het voorjaar, als het waterpeil zakt, warmt het water in de hoogste delen van de poel relatief snel op. Dit vormt zo ideale omstandigheden voor het afzetten van eitjes van amfibieën en vissen.
De aanvoer van kwelwater zal daarnaast positief uitwerken op de ontwikkelingen van flora. Enkele vrijkomende elementen zoals boomstronken en takken worden rondom de poel verwerkt. Denk hierbij aan een ijsvogelwand, takkenrillen en een vogelkijkscherm.

De aannemer vindt het een interessant project en werkt volgens het ecologisch werkprotocol. Overlast wordt tot een minimum beperkt.
Op 3 september 2024 om 16:30 uur zal wethouder Bron een starthandeling verrichten en het werk zal dan voor het stormseizoen op 15 oktober 2024 zijn afgerond.

Praktische uitvoering
De grond zal met een paar grote kranen worden ontgraven en met trekkers of vrachtauto’s worden afgevoerd via de Gelderseweg en de Kwartiermakerslaan naar de Polderwijk. Om de grond niet dicht te rijden zal er een rijbaan van metalen platen langs de dijk worden gelegd. Deze rijbaan zal het fietspad langs de Gelderseweg haaks kruizen, dus bij deze kruising zullen waarschuwingsborden worden gezet. De paden direct grenzend aan de poel worden gedurende de werkzaamheden, van 1 september tot 15 oktober 2024, afgesloten.