Graven naar water in het Gronddepot
In het gebied tussen de MMM boerderij en het Wolderwijd, het oude Gronddepot, liggen twee vijvers. Nou ja, twee vijvers? In de zomer vallen deze al enkele jaren op een rij droog. Uit wateronderzoek is gebleken dat het water in de vijvers regenwater is. Dus geen kwelwater dat onder de dijk door stroomt, zoals dat in Zeewolde Zuid wel het geval is. Het regenwater valt direct in de vijvers of stroomt vanuit de hoger gelegen dijk daar naar toe. Uit het bodemonderzoek is gebleken dat de bodem uit zand bestaat met daarop een laag bagger.
Een student aan de Aeres Hogeschool heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van het droogvallen van de vijvers. Hij heeft gekeken naar het verdampen van het water door de bomen, het wegstromen via de sloten en de bodem en het niet meer toestromen van water door de aangelegde woonwijk. Zoals zo vaak gaat het hier om een combinatie van factoren. De belangrijkste is het wegstromen van het water via de zandbodem naar de watergang langs de Kwartiermakerslaan.
Door het droogvallen en de overmatige groei van riet verdwijnen interessante planten en diersoorten zoals de rietorchis, de stijve ogentroost, de ijsvogel en de salamander. Landschapsbeheer en haar vrijwilligers die het depot met liefde beheren, vinden dit jammer. Zij hebben een voorstel bij de gemeente ingediend om het water in de vijvers terug te brengen. Het plan draagt de naam “Hydrologisch herstel Kop van de Kuierbaan”. Met het plan willen ze de biodiversiteit herstellen en de aantrekkelijkheid van het gebied verhogen. Het gemeentebestuur omarmt dit initiatief en heeft besloten hiervoor geld beschikbaar te stellen evenals de provincie Flevoland (Actieplan biodiversiteit) en de Rijksoverheid (Impulsgelden).
In de afgelopen periode is het plan uitgewerkt en gereed gemaakt voor uitvoering. Een van de vijvers zal worden vergroot en verdiept. Na de zomer zal dit plan door een aannemer worden gerealiseerd. Het riet en een aantal struiken zullen worden verwijderd en de grond afgegraven en afgevoerd. De takken en wortelstobben zullen worden gebruikt voor een ijsvogelwand en de grond zal in een ander project worden hergebruikt. Hierdoor ontstaat een diepe vijver die door kwelwater wordt gevoed en uitermate geschikt is voor de genoemde soorten.
De grond zal met een paar grote kranen worden ontgraven en met trekkers of vrachtauto’s worden afgevoerd via de Gelderseweg en de Kwartiermakerslaan naar de Polderwijk. Om de grond niet dicht te rijden zal er een rijbaan van metalen platen langs de dijk worden gelegd. Deze zal het fietspad langs de Gelderseweg haaks kruizen. Bij deze kruising zullen waarschuwingsborden worden gezet. De paden aan de achterkant van de poelen zijn tijdens de werkzaamheden afgesloten voor wandelaars.
Met de aanstaande ingreep wordt het deel langs de dijk aantrekkelijker gemaakt voor flora en fauna. Fietsers en wandelaars op de dijk kijken voortaan weer rechtstreeks op de poel.
Neem voor meer informatie contact op met Bert Zijlstra, 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.