Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

In Lelystad wordt al vele jaren gewerkt om de reuzenberenklauw in de stad te bestrijden. De gemeente Lelystad voert hiervoor zelf de meeste werkzaamheden uit. Sinds drie jaar helpen bewoners ook mee onder begeleiding van Landschapsbeheer Flevoland, met name op plekken waar kleinschalig beheer handiger is. Daarvoor zoekt Landschapsbeheer bewoners die willen helpen met de bestrijding bij het Karveel en bij de Landerijen. Ook geeft Landschapsbeheer een digitale lezing over de reuzenberenklauw en andere exoten op dinsdagavond 28 maart.

Dit jaar kunnen bewoners meehelpen op een aantal vaste locaties in Lelystad om haarden van de reuzenberenklauw te bestrijden en uitzaai te voorkomen. “De hulp van deze vrijwilligers is van onschatbare waarde” legt Petra Borsch van Landschapsbeheer uit. “Bijkomend voordeel is dat de vrijwilligers bekend zijn in de omgeving en vaak precies weten waar deze exoten staan. Door deze unieke samenwerking kunnen we op diverse plekken in de stad de reuzenberenklauw beter onder controle houden.”

“ Wij coördineren de werkzaamheden en geven uitleg om op een verantwoorde en veilige manier de reuzenberenklauw te verwijderen. Bewoners beginnen vroeg in het groeiseizoen wortels te verwijderen met de reuzenberenklauwboor en door te schoffelen. Deze werkzaamheden kunnen al starten zo gauw de plant begint te groeien.”

Er zijn 2 locaties waar nieuwe vrijwilligers kunnen helpen. Dit zijn ‘de Ecozone bij de Landerijen’ en bij de ‘volkstuinen in het Karveel’. Bij de Volkstuinen in het Karveel start een nieuwe groep. In de Ecozone is al een groep vrijwilligers actief, maar extra betrokken bewoners zijn hier ook van harte welkom.
Werkdagen volkstuinen in het Karveel: dinsdag 4 april, 18 april, 2 mei, 16 mei, 30 mei, 13 juni
Werkdagen de Ecozone bij de Landerijen: woensdag 5april, 26 april, 10 mei, 24 mei, 7 juni, 21 juni.

Op deze werkdagen zorgt Landschapsbeheer voor gereedschap, persoonlijke beschermingsmiddelen, kennis en natuurlijk koffie/thee en een versnapering. Naast nuttig is het ook altijd erg gezellig om met elkaar de reuzenberenklauw te bestrijden.

Dinsdagavond 28 maart om 19.30 uur tot 21.00 uur geeft Landschapsbeheer een digitale lezing over reuzenberenklauw en andere exoten. Iedereen die geïnteresseerd is in reuzenberenklauw mag meeluisteren en vragen stellen. Opgeven voor deze lezing is niet meer mogelijk.

Wilt u meedoen op één van deze dagen en zo een bijdrage leveren aan de bestrijding van de reuzenberenklauw in Lelystad, neem dan contact op met Petra Borsch van Landschapsbeheer via 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..