Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Een kwetterende boerenzwaluw op een draad, het spookachtige geblaas van een kerkuil of zelfs een ‘gewone’ pimpelmees op jacht naar rupsen. Vogels op je erf zijn leuk. Hoe verleid je meer vogels om op je erf te broeden? Voor allerlei soorten kan dat door nestkasten op te hangen. Maar ook andere maatregelen kunnen helpen om het erf aantrekkelijk te maken voor vogels. Een medewerker van Landschapsbeheer Flevoland komt graag langs om advies te geven.

Het nut van nestkasten is al lang bewezen; vogels zoals mezen gebruiken ze massaal en iedereen kan wel een nestkastje timmeren en ophangen. Maar er zijn ook soorten waar het lastiger is om ze te verleiden om op je erf te gaan broeden. Daarbij gaat het niet alleen om nestgelegenheid, maar ook om voldoende voedsel.

Een windsingel met veel boomsoorten met een mooie kruid- en struiklaag biedt plek aan veel vogels. Maar ook een rommelhoekje met ruige begroeiing op het erf kan al veel betekenen. Bijvoorbeeld voor zwaluwen om insecten te vangen. Eén zwaluw eet wel 50.000 vliegen, muggen en andere insecten per week! Stel je eens voor hoeveel insecten de ouders vangen als er jongen zijn. Milieuvriendelijker insectenbestrijders bestaan er niet. Maar is er ook een plek om modder te verzamelen om hun nest te bouwen?  Zijn er aanhechtingsplekken of oversteken om het nest te bevestigen? Wij komen graag langs om mee te denken hoe huis- en boerenzwaluwen te verleiden, om bij jou te broeden. En om eventueel te sturen met kunstnesten waar wel en niet, vanwege de poepjes.

Torenvalken en kerkuilen zijn graag geziene gasten op agrarische bedrijven, omdat ze veel muizen vangen, zeker als ze jongen hebben. Misschien is een torenvalkkast in de singel een goed idee, maar hoe voorkom je dat een steenmarter naar de kast klautert? Hangen er niet teveel kasten in een te klein gebied? Liggen er wel houtsnippers op de bodem? Zonder dat is de kans op bewoning door torenvalken heel klein. Is er een handige plek voor een kerkuilenkast ergens in de nok van een schuur? Wij denken mee.

Bovendien heeft Landschapsbeheer een groot aantal nestkasten, van klein tot groot, op voorraad. Gebruik de komende wintermaanden om naar een vogelrijk voorjaar op jouw erf toe te werken en neem gewoon contact op met Jan Nagel, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0320 294939 om te overleggen.