Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Geniet jij ook zo van de natuur tijdens een ommetje, op de fiets of tijdens het hardlopen? Doe dan eens iets terug voor natuur bij jou in de buurt tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag, Een leuke kans om kennis te maken met groen vrijwilligerswerk en je samen met anderen in te zetten voor een stukje natuur bij jou in de buurt. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november kan je in het hele land en ook weer in Flevoland op meer dan 20 plekken meedoen aan mooie natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen of bomen zagen.

Alles dit jaar staat in het teken van biodiversiteit.

De klussen op de Natuurwerkdag zijn er dan ook op gericht om natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren.. En een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijden van extreme regenval.

Samen voor biodiversiteit

Tijdens de Natuurwerkdag kan je een bijdrage leveren om natuur in jouw omgeving te helpen. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit in ons land. Sinds 1900 is er nog maar 15% over van de plant- en diersoorten die van oorsprong in Nederland voorkwamen. Ook is op dit moment een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur en het landschap is daarom hard nodig en onderhoud aan (knot)bomen, bosranden en weitjes met orchideeën is steeds meer in vrijwilligershanden. En vergeet niet het maken van broeihopen voor ringslangen, takkenrillen als schuilplaats voor kikkers, egels, wezels en allerlei vogeltjes of het onderhoud van ijsvogel- en oeverzwaluwwanden. Allemaal groen vrijwilligerswerk. Veel handen maken licht werk.

Doe mee op 4 en 5 november

Meedoen aan de Natuurwerkdag is een bijzondere belevenis. Je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen, je helpt mee om onze natuur mooi te houden, je bent actief buiten bezig en het is ook nog gezellig. De plekken en de werkzaamheden in Flevoland vormen een gevarieerd geheel. De meeste locaties zijn ook leuk voor gezinnen, kinderen kunnen er volop snoeien, zagen en takken sjouwen. En ook even lekker spelen in het riet of klimmen tussen de takken. Een win-winsituatie dus.

Kijk snel op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over klussen bij jou in de buurt én meld je aan. De locatieleider weet dan hoeveel gereedschap, koffie, thee en versnaperingen hij/zij mee moet nemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland,  Arda van der Lee 0653999530

Foto vrij te gebruiken.