Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Wie zijn er elke derde maandag van de maand toch zo druk bezig in het dorpsbos van Swifterbant? De ene keer met het schonen van de poel, dan weer gras maaien met de zeis of zagen in de bosrand? Het is een enthousiaste groep vrijwilligers die onder begeleiding van Landschapsbeheer Flevoland hier maandelijks bezig is. Maandagmiddag 19 september is er een open dag van 13.00 tot 16.00u.

In het dorpsbos, bij de Bloemenwijk in Swifterbant, zijn de vrijwilligers actief met kleinschalige natuurwerkzaamheden. Lekker bezig, iedereen in zijn eigen tempo, genieten van de natuur en van de gezelligheid onderling. Het gereedschap, handschoenen, koffie en koek worden ook nog eens verzorgd.
Deze maand krijgt de poel een beurt. Deze groep bewoners gaat met (lies)laarzen, waadpak en speciale slootzeis aan de slag om het riet en andere begroeiing te verwijderen. Zo wordt voorkomen dat de poel dichtgroeit, waardoor hij niet meer geschikt zou zijn voor kikkers en padden, die hier hun eieren leggen. Alleen wanneer er weinig begroeiing is, zal in het voorjaar het water snel door de zon kunnen opwarmen, wat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van kikkerdril tot kikkervisjes. En nu in september jagen er op mooie dagen nog veel grote libellen boven en rond de poel.
Als er genoeg ‘handjes’ zijn, wordt er rond de poel ook gemaaid met de zeis. Doel is om een meer gevarieerdere vegetatie te krijgen, gunstig voor vogels en insecten. Met het gras worden broeihopen gemaakt. In Swifterbant maken daar vooral kleine zoogdieren gebruik van. 
In de wintermaanden ligt de focus vaak meer op het snoeien van de bosrand, met deze takken worden dan bijvoorbeeld takkenrillen gemaakt.

Vindt u het leuk om eens te komen kijken of heeft u nog een gaatje in de agenda op de derde maandag van de maand, dan nodigen we u van harte uit om op maandag 19 september langs te komen en een keer mee te helpen. Vele handen maken licht werk, maar genieten van de natuur en de gezelligheid onderling is het belangrijkste. U hoeft geen groene vingers te hebben!
Voor vragen of om u aan te melden kan u een mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan weet hij ook hoeveel gereedschap hij mee moet nemen, maar vooral ook hoeveel koffie en thee en koeken!