Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

wandelen met lekkers toe

Vleermuizen zijn echte zoogdieren. De jongen drinken zes weken moedermelk voordat ze halverwege de zomer mee gaan op jacht naar muggen en vliegjes. De jonge vleermuizen hebben nog weinig ervaring en komen daardoor soms in huis terecht. In de zomer komen er dan ook regelmatig meldingen bij Landschapsbeheer van vleermuizen in huis.

Een vleermuis in huis is gelukkig geen groot probleem. Het dier zal of hoog in de gordijnen hangen of rondvliegen. In beide gevallen is het wagenwijd openzetten van een raam en het licht uitdoen vaak voldoende om het dier binnen een half uur kwijt te raken. Het vangen van een vliegende vleermuis is bijna onmogelijk en daarom niet aan te raden.

Hangt een vleermuis eenmaal aan de muur, dan daalt de temperatuur van een vleermuis snel en wordt de vleermuis minder mobiel en kan dus vaak goed benaderd worden. Een grote jampot er rustig overheen plaatsen en een papier schuiven tussen pot en muur zorgt ervoor dat de vleermuis veilig in de pot zit. U kunt het dier nu gerust buiten zetten. Als het nog licht is, zoek dan een donkere plekje. Bijvoorbeeld in een vogelhuisje en bedek de opening voor 10 minuten. In die 10 minuten zal de vleermuis tot rust zijn gekomen en de kast pas in het donker verlaten. Pak de vleermuis in elk geval nooit met blote handen op, want een dier dat zich bedreigd voelt kan bijten.

Vleermuizen zijn er in alle soorten en maten. In totaal vliegen er in Flevoland zo’n 10 soorten rond; de dwergvleermuis is bijvoorbeeld tweemaal zo klein als een laatvlieger. De meeste Flevolandse soorten verblijven in de zomerperiode in huizen. De open spleetjes tussen de voegen kunnen voldoende zijn om doorheen te kruipen richting spouw. Andere soorten bewonen liever de ruimte onder de dakpannen. De volwassen en jonge vleermuizen verlaten de spouw in de schemering om op jacht te gaan. In totaal eet een vleermuis duizenden insecten per nacht, dus vleermuizen rond het huis helpen ons af van die lastige muggen!

Naast meldingen van vleermuizen in het huis krijgt Landschapsbeheer Flevoland ook regelmatig meldingen van vleermuizen die uit de spouwmuur of onder het dak vandaan komen. Meestal zijn dit kraamkolonieplaatsen. In de zomerperiode vormen de vrouwtjes grote kraamkolonies met 25-150 dieren. Ze krijgen daar in juni hun ene jong. In de spouw zoeken de vleermuizen een plekje waar geen isolatie aanwezig is. De spouw gebruiken ze alleen als donkere grot waar ze overdag op hun kop kunnen hangen. Vleermuizen laten het merendeel aan urine en poep buiten vallen voordat zij de spouw ingaan, dus veel last heb je daar meestal niet van.

Het najaar is de paarperiode van vleermuizen, de mannetjes gaan dan achter de vrouwtjes aan en het gebeurt dan regelmatig dat mannetjes hun verblijfplaats niet meer kunnen vinden of halen door vermoeidheid. Dan blijven ze overdag soms gewoon aan de buitenmuur hangen. Ze lijken dan wel dood, maar ze slapen en gaan de nacht erop volgend weer op jacht. Laat deze vleermuizen gewoon hangen, dat komt meestal goed.