Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

 Om te zorgen dat stagiaires bij veel organisaties een ‘kijkje in de keuken’ krijgen, vraagt Aeres Hogeschool haar stagiairs een incompany dag te organiseren. Collega-studenten bezoeken dan verschillende stagebedrijven. Landschapsbeheer Flevoland heeft regelmatig stagiaires. Op dit moment lopen Leroy en Alexander stage bij ons. Op 16 juni was het de beurt aan hen om hun collega-studenten te ontvangen bij Landschapsbeheer. 
De dag begon met een rondleiding door kantoor en presentatie door onze directeur Ronald. De studenten konden vragen stellen over het werkveld en carrièremogelijkheden. Daarna ging de groep uiteraard het veld in, richting Zeewolde. 
Alexander doet onderzoek naar de bezetting van oeverzwaluwenwanden die in beheer zijn bij vrijwilligers van Landschapsbeheer door het aantal bezette nesten te tellen. Hij begon met uitleg over de ecologie van de soort: "oeverzwaluwen broeden van nature in steile wanden bij rivieren. Omdat dit soort rivieren in Nederland nog nauwelijks voorkomen, legt Landschapsbeheer oeverzwaluwenwanden aan. Deze kunstmatige wanden zijn heel geschikt voor de soort om in te broeden."  Bij de twee oeverzwaluwenwanden in Zeewolde vlogen de oeverzwaluwen volop. Voor veel studenten was het de eerste keer dat zij een oeverzwaluwwand van dichtbij zagen. Leuk extraatje: tijdens het bezoek werd er ook nog een blauwborst gespot. 

Daarna ging de groep naar het Hollandse Hout. Hier gaf Leroy uitleg over zijn onderzoek naar krabsporen op kale populieren. Waarschijnlijk zijn deze krabsporen van boommarters; Leroy wil dit graag bewijzen met beelden op de wildcamera. Van tevoren waren er wildcamera's neergezet bij de bomen met krabsporen. De groep baande zich een weg door de brandnetels en het kleefkruid om de onderzoeksplekken te bereiken. Ter plekke werden de wildcamera's uitgelezen. Helaas leverde dit (nog) geen boommarters op, maar er werd wel een egel, bosmuis en een vos op de gevoelige plaat vastgelegd. Het onderzoek loopt nog tot oktober, dus hopelijk in de toekomst meer geluk. 
De dag werd, zoals gebruikelijk bij ons, afgesloten met koffie/thee en lekkere koek. Landschapsbeheer vindt het belangrijk om studenten een plek te bieden om het werkveld te leren kennen. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de toekomst. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, 0320-294939