Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

“Tik, tik, tik,” klonk het afgelopen zaterdag tijdens de cursus maaien met de zeis, georganiseerd door Landschapsbeheer. Het geluid van een hamer op een zeisblad. De deelnemers aan deze jaarlijkse cursus leren namelijk niet alleen de fijne kneepjes van het maaien, maar ook hoe ze de zeis scherp kunnen houden.

Werken met de zeis lijkt een fluitje van een cent. Maar wie het eens probeert, weet wel beter. Goed maaien met de zeis is een kunst, maar een kunst die te leren is. En de moeite waard om te leren, een zeis is eigenlijk onmisbaar bij kleinschalig natuur- en groenbeheer; je maait makkelijk om een mooie bloem heen, dieren in het hoge gras kunnen veilig wegkomen, het maakt geen herrie en stinkt niet. Maaien terwijl je vogels hoort fluiten, dat is toch heerlijk!

De cursus van één dag bestond uit 3 onderdelen: hoe maai ik goed met de zeis, hoe houd ik het zeisblad scherp (haren van de zeis) en staat de zeis wel goed aan de steel? Tijdens de cursus is er een mobiele smid aanwezig, die de zeis afstelt op de lichaamslengte, zodat je er prettiger mee werkt.

Aan het eind van de cursusdag, die gehouden werd bij de werkschuur van het Flevo-landschap in de NOP, maaiden de deelnemers ter afsluiting met elkaar een veldje; de zeisen sneden door het hoge gras, een heerlijk zomers geluid. Een aantal cursisten was zo enthousiast dat ze ook komend weekend op de landelijke maaidag bij Schokland weer van de partij zijn. “Want maaien met de zeis is gewoon leuk.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.