Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Fietsend door de natuur van Oostelijk Flevoland passeer je verschillende typen bruggen. Eén ervan is van ijzer, de spijlen zijn vierkant en schuin van vorm. Een ontwerp van grote eenvoud maar wel meteen heel karakteristiek. Tijdens een onderzoek naar het watererfgoed van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland kwam Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland enkele van deze fietsbruggen weer tegen en dook in de geschiedenis ervan.

“Lange tijd heb ik net als de meeste mensen gedacht: “het is een brug en je kan erover fietsen en wandelen. Kijkend met een andere bril realiseerde ik me dat ik buiten Flevoland deze bruggen nooit heb gezien”, vertelt Jeroen. ”Zelfs buiten Oostelijk Flevoland niet.” Het lijkt er dus op dat dit type brug karakteristiek is voor Oostelijk Flevoland. De bruggen liggen vooral in de natuurgebieden zoals het Larserbos en Zuigerplasbos. Maar ook langs de grotere vaarten zijn ze te vinden, daar waar een tocht in de vaart afwatert.

Om meer te weten te komen ging Reinhold aan de slag met Google. “Dit leverde wat weinig  informatie op. Maar het is ook lastig om de juiste zoekwoorden te vinden voor een ijzeren fietsbrug” legt Jeroen uit. “Het leverde in elk geval wel op dat ook in meer recente tijd een dergelijke brug gemaakt is voor het Flevo-Landschap. Ze zijn dus niet allen even oud.”

“Een gesprek met Roelof Duijff, oud RIJPer en nu werkzaam bij Het Flevo-Landschap, leverde meer op. De RIJP maakte deze bruggen in eigen beheer; uitbesteden aan andere bedrijven was in die tijd nog niet erg gebruikelijk. Dat verklaart natuurlijk voor een belangrijk deel waarom er zoveel van dit type bruggen te vinden zijn. Oostelijk Flevoland is bovendien ontwikkeld in een periode dat recreatie ineens belangrijk werd” besluit Jeroen. “Fietsen naar en in de natuurterreinen raakte meer en meer in zwang zodat een accent op Oostelijk Flevoland voor de hand ligt.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland,

Jeroen Reinhold 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.