Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

In heel Nederland steekt de reuzenberenklauw de kop weer op. Bij warm weer groeien ze hard; daarom is het zinvol om nu de planten nog klein zijn met de bestrijding te starten. De Leidraad Beheer Reuzenberenklauw zit vol informatie, tips en technieken voor boven- en ondergrondse bestrijding van deze invasieve exoot. De Leidraad heeft dit voorjaar een update gehad. Versie 1.1 is nu beschikbaar.

Waarom een Leidraad Beheer Reuzenberenklauw?

Deze reusachtige woekeraar is officieel in Europa een schadelijke invasieve exoot. De plant staat op de Unielijst. Dat betekent dat de soort niet gekweekt en verhandeld mag worden. Ook heeft Nederland de opgave om verdere verspreiding en schade zoveel mogelijk te voorkomen. Niets doen is een slecht idee omdat dan veel plekken overwoekerd worden met allerlei schadelijke gevolgen voor de biodiversiteit en overlast voor mensen.

Beheer en bestrijding van deze invasieve exoot is een hele klus. De Leidraad helpt om dit in goede banen te leiden en beheerders en vrijwilligers de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te laten inzetten. In de Leidraad Beheer Reuzenberenklauw is alle beschikbare kennis over de beheersing en bestrijding van de reuzenberenklauw op een compacte en toegankelijke manier verzameld. Het is een praktisch tool om de meest geschikte bestrijdingsmethoden te kiezen. Zo staat er een stappenplan in om te inventariseren wat je als beheerder of vrijwilligers, het beste kunt doen op een specifieke plek (niets doen, beheren of bestrijden), wat er nodig is voor het opstellen van een goed beheerplan en hoe je prioriteiten vaststelt. De focus ligt vooral op het voorkomen van verdere verspreiding.

Meer informatie?

De leidraad is o.a. te vinden en/of te downloaden via
www.onkruidvergaat.nl/wp-content/uploads/Leidraad-beheer-Reuzenberenklauw.pdf                                                                             

De Leidraad Beheer Reuzenberenklauw is opgesteld door Landschapsbeheer Flevoland en het CLM Onderzoek en Advies.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Lodewijk van Kemenade 06-27308916 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.