Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Dit jaar is Landschapsbeheer samen met de gemeente Lelystad begonnen met een nieuw project: het bestrijden van de eikenprocessierups met natuurlijke vijanden. Hiervoor zijn tien probleemgebieden in Lelystad aangewezen.

De eikenprocessierups geeft overlast bij bewoners doordat de rupsen bij bedreiging zogenaamde brandharen wegschieten van het lijf.  Deze brandharen zorgen voor irritatie aan huid en slijmvliezen van mens en dier. De eik is de waardplant van de eikenprocessievlinder. De rupsen eten met name het blad van de eik. Per jaar verschilt de overlast door deze rupsen. Droge jaren geven bv. veel meer overlast dan natte jaren.
De natuurlijke bestrijding bestaat uit het ophangen van verschillende nestkasten. Koolmees, pimpelmees, boomklever, boomkruiper, roodborstje en winterkoninkje eten veel rupsen en juist voor deze soorten worden speciale nestkasten opgehangen. Afhankelijk van de locatie kunnen er 2 tot 6 verschillende vogelsoorten voorzien worden van nestgelegenheid. Tijdens het broedseizoen voeren de ouders de jonge vogels zeer veel rupsen. Hele nesten van de processierups worden zo door hen gedecimeerd. Daarnaast gaan we ook inzetten op  het ontwikkelen van meer ondergroei. Want alleen met vogelkasten ophangen ben je er niet. Diversiteit is bij bestrijding het sleutelwoord.

Helpt u mee?
Wij zoeken extra handen en ogen die mee willen helpen om de nestkasten op te hangen en te monitoren. Het monitoren geeft een goed beeld of de kasten gebruikt worden door vogels. Minimaal 1 x per maand wordt er een ronde gemaakt langs verschillende kasten. Houdt u van wandelen en wilt u de natuur een handje helpen? Dan kunt u een aantal kasten adopteren, zodat u de gegevens kunt bijhouden.  Ook is er de mogelijkheid om extra te zaaien, bosplantsoen aan te planten of een ander maaibeheer uit te voeren.

Woont u in Lelystad en wilt u mee helpen?  Dan kunt u contact opnemen met Petra Borsch. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.