Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Poelen zijn belangrijk voor kikkers, padden en salamanders; de meeste soorten leggen daar hun eieren. Daaruit ontwikkelen zich vrij zwemmende larven, die na enige tijd van gedaante wisselen en als jong dier het water verlaten. Zodra buiten de temperaturen gaan stijgen, komen de eerste amfibieën tevoorschijn en gaan op zoek naar hun voortplantingswater. Leuk om de komende maanden op te letten wat er op en rond je poel gebeurt. Geef je daarom op voor de online lezing op woensdagavond 26 januari. De lezing begint om 19.30 uur.

Om poelen voor amfibieën in een goede staat te houden moet werk worden verricht: op gezette tijden moeten overdadige plantengroei en modder worden verwijderd. Dat moet niet gebeuren op momenten dat er veel leven in de poel zit. Dus zeker niet in het voorjaar en in de zomer, de voortplantingsperiode van amfibieën. Maar ook niet in de tijd dat amfibieën in het water overwinteren. De enige periode waarin geen of heel weinig amfibieën in het water aanwezig zijn is de maand oktober. De volwassen dieren hebben het water dan al lang verlaten, de meeste larven zijn ontwikkeld tot jonge dieren en zijn ook het land opgegaan, en de amfibieën die in het water zullen overwinteren zijn nog niet gearriveerd.

Voorkomen moet worden dat de poel te veel begroeid raakt, de sliblaag te dik wordt of dat het milieu in en rond de poel door externe oorzaken wordt benadeeld. Een vuistregel is dat het water van een poel voor ongeveer dertig procent bedekt mag zijn met water- en moerasplanten. Dan is het tijd om in te grijpen. Wacht je langer, dan wordt de ingreep een te grote verstoring. Ook is het belangrijk om de poel niet helemaal te schonen. De kikkers, padden en salamanders moeten voldoende dekking houden anders heeft de reiger vrij spel. Mocht je meer willen weten over het leven in Flevolandse poelen en wil je tips hoe het onderhoud aan te pakken, geef je dan op voor deze online lezing via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Harold Boer 06 5169 2734 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.