Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

In Lelystad is veel openbaar groen in en om de woonwijken. Rond de stad liggen de meer natuurlijke gebieden. Hier is de Kwelstook Batavia er één van. Door deze verrassende natuurstrook loopt een wandelpad met over de stortstenen een brug. Deze was hard aan vervanging toe. Maar de vrijwilligers staan voor niets, ook deze klus hebben ze zelf geklaard.

Materiaal voor de brug is beschikbaar gesteld door de gemeente, het hout is afkomstig van fietsbruggen die de laatste tijd gerenoveerd werden. De balken en planken voor de brug in de kwelstrook krijgen hierdoor een 2e leven. Kenmerkend voor de kwelstrook is dat het zout, dat in de bodem is opgeslagen uit de periode dat het IJsselmeer nog zee was, langzaam vrijkomt. Een ondoordringbare kleilaag zorgt ervoor dat water aan de oppervlakte komt. Regenwater zorgt dat de zoutkristallen zich vermengen, waardoor een zilt milieu ontstaat. Plantensoorten die daar goed bestand tegen zijn, voelen zich thuis in deze strook

Natuur een handje helpen 

Deze bijzondere strook is voor iedereen toegankelijk via het door vrijwilligers aangelegde wandelpad. Elke maand op de eerste zaterdagochtend zijn deze buurtbewoners druk met kleinschalig onderhoud in dit stukje natuur. Wilgen knotten, maaien met de zeis, snoeien en zagen om het gebied niet te laten dichtgroeien. En nu kwamen dus zelfs de hamers en zagen tevoorschijn om een nieuwe brug te maken met hout dat door de gemeente Lelystad ter beschikking is gesteld. 

Ommetje

Heeft u al eens door dit natuurgebiedje gewandeld? Dat moet u beslist eens doen. En misschien vindt u het leuk om af en toe eens te helpen? Plan dan uw ommetje op de eerste zaterdagochtend van de maand, u treft dan de vrijwilligers. Zij vinden het alleen maar leuk als er mensen komen kijken en genieten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Petra Borsch 06-53994608 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto   Jolanda van Cooten