Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Landschapsbeheer Flevoland en filmclub Flevo Lacus hebben de handen ineen geslagen voor de ontwikkeling van een aantal korte films in het kader van het project Oral History Zeewolde. Tijdens de eerste filmopnames werd het bijzondere verhaal van Karel Wethmar opgetekend, indertijd Projectleider bij de ontwikkeling van Zeewolde. Truus Visser, vrijwilliger bij Landschapsbeheer, nam het interview af.

Pionier Karel Wethmar was vanaf begin 1980 Projectleider en planoloog bij de opzet van de nieuwe woonkern Zeewolde. Op een zonovergoten dag vonden de filmopnames plaats in de buurt van het Tulpeiland in Zeewolde. Karel heeft deze plek zelf aangewezen voor de opnames. Hij vertelt: ‘Op deze plek kunnen de drie grootschalige landschapselementen rond Zeewolde worden beleefd. Zeewolde ligt namelijk op een knooppunt van water, bosgebied en open landbouwgebied. Met de ontwerpen hebben wij daar ook altijd rekening mee proberen te houden. Het is echt een uniek dorp.’

Ook filmclub Flevo Lacus is blij met de samenwerking. Filmmakers Huub Kempeneers en Pieter Stofmeel waren aanwezig voor het maken van de opnames. Nu de eerste beelden geschoten zijn, gaan zij aan de slag met het beeldmateriaal. Pieter aan het woord: ‘Karel heeft bijzondere verhalen verteld over de geschiedenis en over de natuur van Zeewolde. Zo vertelt hij hoe dieren eigenlijk de jonge polder bereikten. Met die bijzondere verhalen kunnen we zeker mooie films maken’, besluit hij.

De komende tijd worden er nog meerdere pioniers geïnterviewd, het gaat hierbij om hun ervaringen tijdens de periode 1968 – 1990. Flevo Lacus zorgt dan weer voor de filmopnamen.

Deze worden verwerkt tot films en gepubliceerd via de social media kanalen van Oral History Zeewolde en geplaatst op het Youtube-kanaal van Landschapsbeheer Flevoland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Rebecca Wielink 06-30253499